Τρεις καταθέσεις και κούτες με κασέτες τηλεφωνικών συνομιλιών από τον περιβόητο «κοριό» της ΕΥΠ «δένουν» τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου αστυνομικού θρίλερ των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, που άρχισε να ξετυλίγεται μετά την απαγωγή του 73χρονου εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.Δολοφονίες, πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» ακόμα και για αξιωματικούς της Αστυνομίας, διευθυντή φυλακών και επιχειρηματίες, αιματηρές βεντέτες και βομβιστικές επιθέσεις, συνθέτουν την υπόθεση με...
την κινηματογραφική πλοκή, που εξελίσσεται εδώ και επτά μήνες και η πλοκή της ξεπερνάει κάθε φαντασία.
Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται ο ισοβίτης Παναγιώτης Βλαστός που έδινε τις εντολές με κινητό τηλέφωνο από τις φυλακές Τρικάλων.
Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται ο ισοβίτης Παναγιώτης Βλαστός που έδινε τις εντολές με κινητό τηλέφωνο από τις φυλακές Τρικάλων.
Η Αστυνομία, και ειδικότερα το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, καυχάται και με το δίκιο της ότι κατάφερε να αποκαλύψει τη δράση του πιο σκληρού μέχρι σήμερα συνδικάτου εγκλήματος και να περάσει χειροπέδες σε όλα τα μέλη του.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αστυνομική επιτυχία και η Ασφάλεια Αττικής δικαίωσε για ακόμα μία φορά τη φήμη της ότι... δεν χάνει όταν έχει να κάνει με απαγωγές, όπως έχει αποδείξει και σε όλες τις προηγούμενες. Ωστόσο αυτή η επιτυχία έχει ακόμα ένα κενό, ενώ από τα τελικά συμπεράσματα προκύπτει μια διαπίστωση που επιβάλλει να γίνει κάτι άμεσα.
Λύτρα
Το κενό είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ούτε ένα χαρτονόμισμα από το ποσό-μαμούθ των 30 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα για την απελευθέρωση του κ. Παναγόπουλου, ούτε και το κρησφύγετο που τον κρατούσαν όμηρο.
Η διαπίστωση είναι ότι για μια ακόμα φορά όλα τα νήματα της εγκληματικής οργάνωσης κινούνταν μέσα από τις φυλακές, οι οποίες όπως φαίνεται είναι στρατηγεία εγκληματιών και όχι σωφρονιστικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά το κρησφύγετο, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανότατα από τον Ασπρόπυργο μέχρι την Κορινθία. Για τα λύτρα πιστεύουν ότι τα έχουν κρύψει σε διάφορα σημεία, ενώ τα περισσότερα εκτιμούν ότι έχουν μεταφερθεί στην Κρήτη. Οπως δήλωσε προχθές ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, «όλοι όσοι εμπλέκονται στην "ελληνική Κόζα Νόστρα" έχουν συλληφθεί.
Ολοι οι συμμετέχοντες στην απαγωγή Παναγόπουλου βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης και έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του καθενός. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι απετράπησαν δολοφονίες και άλλες εγκληματικές πράξεις από άτομα που θα σκότωναν οποιονδήποτε επιχειρούσε να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους».
16 τα μέλη
Τα μέλη της εγκληματικής συμμορίας, σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία των 1.500 σελίδων, είναι συνολικά 16, εκ των οποίων πέντε είναι στη φυλακή και ένας αναζητείται, ενώ 10 συνελήφθησαν με καταδρομικό τρόπο μέσα σε διάστημα 12 ωρών, από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Ως αρχηγός φέρεται ο ισοβίτης Παναγιώτης Βλαστός, που έδινε τις εντολές με κινητό τηλέφωνο από τις φυλακές Τρικάλων, ενώ από τα βασικά στελέχη της ομάδας, χωρίς όμως να έχει προκύψει εμπλοκή τους στην απαγωγή, κατηγορούνται ο Γιάννης Σκαφτούρος και ο Βασίλης Στεφανάκος, οι οποίοι επίσης έδιναν εντολές μέσα από τις φυλακές. Στη φυλακή βρίσκονται επίσης οι Κωνσταντίνος Ανδρέου του Θωμά και ο Σέρβος Ντεγιάν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ ή Ριφστόφσκι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για άλλη υπόθεση.
Οι υπόλοιποι που συνελήφθησαν είναι οι Απόστολος Πετράκης του Ιωάννη, Εμμανουήλ Σκαρλάτος του Ευάγγελου, Αριστομένης Κλεφτογιάννης του Δημητρίου, Γεώργιος Κατσαγάνης του Δημητρίου, Γεώργιος Τρομπούκης του Θεοφάνη, Ιωάννης Θεοδωράκης του Γεωργίου, Χαράλαμπος Μουστάκας του Ιωάννη, η σύζυγος του Βλαστού Ιωάννα Χήρα του Σπυρίδωνα, η σύντροφος του Σκαφτούρου Πολυτίμη Γεώργα του Εμμανουήλ και Ιωάννης Θώδης του Χρήστου.
Αναζητείται ο Παναγιώτης Σοϊλέδης ή Σοϊδέλης του Μενελάου. Από αυτούς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φυσική παρουσία στην απαγωγή είχαν οι Πετράκης, Κατσαγάνης, Κλεφτογιάννης και Μουστάκας, και περιφερειακό ρόλο οι Τρομπούκης, Σκαρλάτος, Ιωάννα Βλαστού και Θώδης.
ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
Τους έδεσε ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ
Το ξήλωμα της εγκληματικής συμμορίας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του κ. Παναγόπουλου, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, από την πρώτη στιγμή οι έρευνες στρέφονταν σε άτομα μέσα στις φυλακές και κυρίως στο περιβάλλον Στεφανάκου, επειδή θεωρούσαν ότι αυτοί είχαν το «βεληνεκές» να οργανώσουν και να εκτελέσουν μια τόσο καλοστημένη απαγωγή, όπως του εφοπλιστή κ. Παναγόπουλου.
Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στον Βλαστό, επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε στήσει και άλλη απαγωγή που εξιχνιάστηκε στο παρελθόν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, αλλά τότε δεν είχαν βρει αποδείξεις σε βάρος του.
Ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα άτομα αυτά σε συνδυασμό βέβαια και με έρευνες προς άλλες πιθανές κατευθύνσεις, έπεσαν πάνω σε ένα γεγονός που δεν άφηνε περιθώρια για αμφιβολίες. Εφτασε η πληροφορία ότι ο επιχειρηματίας Γιώργος Τρομπούκης από τον Ασπρόπυργο αναζητούσε τρόπο να «ξεπλύνει» μεγάλο χρηματικό ποσό.
Κατά μία πληροφορία, τον δρόμο άνοιξε η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία δεν έχει σχέση με τη δράση της ομάδας, αλλά είχε γνώση των δραστηριοτήτων του Τρομπούκη.
Οπως διαπιστώθηκε, ο επιχειρηματίας είχε σχέσεις με τον Βλαστό και το «γλυκό» έδεσε. Από τη στιγμή εκείνη μπαίνει στο παιχνίδι η ΕΥΠ και όλα ξεκαθάρισαν σχεδόν από τις αρχές Μαρτίου.
Η ΕΥΠ, μετά από αίτημα της Ασφάλειας και παρουσία εισαγγελέα, με το ειδικό υπερσύγχρονο σύστημα παρακολουθήσεων που διαθέτει, κατέγραφε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες μέσα από τις φυλακές και των ανθρώπων που σχετίζονταν με τον Βλαστό και τον Σκαφτούρο, αλλά και με το Στεφανάκο. Συγκέντρωσαν έναν πραγματικό θησαυρό και εκπληκτικές πληροφορίες, που έγιναν αιτία να σωθούν οι ζωές τουλάχιστον έξι ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ο αξιωματικός της Ασφάλειας που κατηύθυνε τις έρευνες και ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός των φυλακών Τρικάλων.
Από τη μαρτυρία της γυναίκας, αλλά και την ομολογία του Τρομπούκη όταν συνελήφθη και του στενού του συνεργάτη Γιάννη Θώδη, προκύπτει ότι ο Βλαστός τού έστειλε με τον Κλεφτογιάννη τρεις σάκους με 10 εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονταν από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου να τα «ξεπλύνει».
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Θώδη: «Μου έδωσε ο Τρομπούκης -λέει- να μεταφέρω τους τρεις σάκους αλλού, αλλά στον δρόμο άνοιξε ο ένας και χύθηκαν τα λεφτά. Γούρλωσαν τα μάτια μου, γιατί τόσο χρήμα μαζεμένο δεν είχα δει ποτέ μου». Ο ίδιος ο Τρομπούκης λέει ότι τελικά δεν έκανε τίποτα με το «ξέπλυμα» και επέστρεψε τα χρήματα. Αυτή η κίνηση πάντως ήταν και το μοιραίο λάθος για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ ΕΘΝΟΣ
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Αδίστακτο συνδικάτο εγκλήματος...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου