Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Συμφωνία Ομπάμα- Μεντβέντεφ για τα πυρηνικά

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στο κείμενο διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η οποία αναμένεται να υπογραφεί από τους προέδρους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο περιορισμός των πυρηνικών οπλοστασίων θα αποτελέσει βασικό θέμα στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα Μεντβέντεφ και Ομπάμα που αναμένεται. Στόχος της επίσκεψης Ομπάμα είναι η αποκατάσταση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που επιδεινώθηκαν σημαντικά υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους.


Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι αναμένει την ανακοίνωση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας, που θα επιτρέψει την επίτευξη πριν το τέλος του 2009 μιας τελικής συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και μια νέα συνθήκη START.

"Αναμένω να υπάρξει μια ανακοίνωση" δήλωσε στη Μόσχα, ο Γκάρι Σαμόρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Αμερικανοί και Ρώσοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη που θα αντικαταστήσει την START η οποία εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου. Η συνθήκη που υπογράφηκε μερικούς μήνες πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, επέτρεψε τη μείωση στρατηγικών οπλοστασίων των δύο χωρών από 10.000 σε λιγότερες από 6.000 πυρηνικές κεφαλές.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: