Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Φοβάται έκρηξη της ανεργίας ο Τρισέ


-

του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Φόβους πως η ανεργία στην Ευρωζώνη θα μετεξελιχθεί στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο μεσιέ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, εμφανίστηκε μεν σίγουρος για την αίσια έκβαση της συντονισμένης προσπάθειας κυβερνήσεων και οικονομικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την «αναθέρμανση» της ευρωοικονομίας, παράλληλα όμως έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την πορεία της απασχόλησης στην Ένωση.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πλέον πιθανό σενάριο για το ορατό μέλλον είναι η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας κι αυτό γιατί η ανάκαμψη θα είναι μια ιδιαίτερα αργή και επίπονη διαδικασία, στο ενδιάμεσο διάστημα όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές, αυτοί δηλαδή που «κινούν» τον κύκλο της οικονομίας από το επίπεδο της παραγωγής (άρα της ανάγκης για εργατικό δυναμικό) έως αυτό της ζήτησης – δαπανών.

Ο κύριος Τρισέ τόνισε μάλιστα πως το κλειδί στη λύση αυτού του σύνθετου προβλήματος είναι η ψυχολογία: “Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη,” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πάντως ο μεσιέ Τρισέ δεν είναι ο μόνος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία και τα ενδεχόμενα κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει μια περαιτέρω αύξησή της στην Ευρώπη.

Μια Ευρώπη που ήδη «μετρά» πάνω από 15 εκατομμύρια ανέργους και ποσοστά ανεργίας της τάξης του 9,5%, ήτοι τα υψηλότερα από το 1999.

protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια: