Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Αρνητική η απάντηση Χριστοφοράκου στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με φόντο την επιστολή ΠΑΣΟΚ προς τον συνήγορο του Μιχ. Χριστοφοράκου, με την οποία αξιώνει από το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens στοιχεία και αποδείξεις για τα όσα ισχυρίστηκε και αφορούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πλευρά Χριστοφοράκου διαμηνύει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κρατικής Τηλεόρασης, ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ είτε άλλων πολιτικών κομμάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος αναμένεται να επικαλεστεί λόγους υγείας για να "φρενάρει" την παράδοση του στις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, ο Στέφαν Κουρσάβε- συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου- δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του εντολέα του έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν μπορεί να περπατήσει μέσα στο κελί του, γεγονός που κάνει δύσκολη την έκδοση του. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν ήταν αισιόδοξος, μελετώντας ωστόσο τα νέα δεδομένα έχει μεγαλύτερη ελπίδα ότι θα αποτραπεί η παράδοση του εντολέα του.

Νωρίτερα, και μετά από απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γ. Ραγκούσης, απέστειλε επιστολή προς τον δικηγόρο του Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία ζητά να του αποσταλεί το σύνολο των στοιχείων- αποδείξεων που ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο πελάτης του και αφορούν στο ΠΑΣΟΚ, και σε κάθε περίπτωση όσα ετέθησαν υπόψη της Γερμανικής Δικαιοσύνης.

"Αν η απάντηση είναι αρνητική ή δεν δοθούν στοιχεία ενώ υπάρχει δημόσια δέσμευση (σ.σ. των δικηγόρων του Χριστοφοράκου για στοιχεία αν τα ζητήσει η ΝΔ), αυτό για μας λέει ότι είναι προφανές ότι μάλλον δεν υπάρχουν στοιχεία και από εκεί και πέρα θα δούμε τι άλλα μέσα υπάρχουν" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τις πιθανές εξελίξεις ως προς την επιστολή.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, "είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, πιστοί στην δέσμευσή μας να έλθουν όλα στο φως, όποιους κι αν αφορούν γύρω από την Siemens".

Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, τόνισε ότι "δεν είναι ποτέ αργά να καταλάβουν ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα ότι είναι καιρός πια να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της χωρίς να παρεμβαίνουν", για να προσθέσει: "Όσο δεν το καταλαβαίνουν, θα συνεχίσουν να κάνουν αστοχίες και να αυτογελοιοποιούνται. Όπως γελοιοποιήθηκαν σήμερα με την απερίγραπτη επιστολή που έστειλαν στους συνηγόρους ενός φυγόδικου κατηγορουμένου".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης: "Η κενή περιεχομένου και προσβλητική για τους θεσμούς επιστολή του ΠΑΣΟΚ μόνον ειρωνικά σχόλια προκαλεί" δήλωσε. Και συμπλήρωσε: "Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να καλύψει τις ενοχές του δια της αλληλογραφίας ή νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό κοροϊδεύει κανέναν, πλανάται. Η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπογράφηκαν οι επίμαχες προγραμματικές συμβάσεις και συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων".

Ο κ. Ζαγορίτης σημείωσε ότι "όλοι γνωρίζουν τα όσα είχε ομολογήσει το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος για την εισροή χρημάτων από τα 'μαύρα' ταμεία της Siemens" , επανέλαβε εξ ότι "η ΝΔ δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρεία" και υπογράμμισε ότι το κόμμα του "δεν ανοίγει διάλογο με τον υπόδικο, ο οποίος οφείλει να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, να καταθέσει τα πάντα για τους πάντες, για να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί του".

"Η μη έκδοση του κ. Χριστοφοράκου δεν είναι αμιγώς υπόθεση της Δικαιοσύνης. Φορείς με μεγάλο κύρος στη Γερμανία, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας 'Κωνσταντίνος Καραμανλής' μερίμνησαν ούτως ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από την έλευση Χριστοφοράκου" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του "Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής".


Στοιχεία και αποδείξεις ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

Στην επιστολή του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος επισημαίνει ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ εδράζεται και στη δέσμευση την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου με δήλωσή του προς την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", ότι εφόσον το ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, ο πελάτης του θα παραδώσει ακριβή στοιχεία για χρηματοδότησή της, κάτι βεβαίως που η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν έπραξε. Τονίζεται επίσης ότι η απάντηση που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ, θα δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα.

"Είναι προφανές ότι, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία πιστό στην δέσμευσή του για να έρθουν όλα στο φως, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου. Και αυτό, γιατί κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος, προϋποθέτει την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών, και επομένως την αλήθεια για όλους και για όλα", σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

To πλήρες κείμενο της επιστολής ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε,

Δηλώσατε στην εφημερίδα «Το Βήμα», 11/08/09, ότι «αν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς».

Κατόπιν της δηλώσεώς σας αυτής, και παρότι αναφέρεστε αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία η οποία απέφυγε να αποδεχθεί την ανωτέρω δημόσια πρόσκλησή σας, το ΠΑΣΟΚ σας καλεί δημοσίως να ανταποκριθείτε στη δέσμευσή σας, παρέχοντας το σύνολο των στοιχείων - αποδείξεων που ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο πελάτης σας και αφορούν στο ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση όσα ετέθησαν υπόψη της Γερμανικής Δικαιοσύνης.

Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα την απάντησή σας, την οποία το ΠΑΣΟΚ μόλις λάβει θα δώσει στη δημοσιότητα.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: