Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Τον τρόπο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, τις αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση και το οικονομικό του πρόγραμμα ανέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η ενδεχόμενη κυβέρνησή του θα... "έχει σαφώς μικρότερο αριθμό μελών και θα λειτουργεί με τρόπο συλλογικό για τη χώρα και τον πολίτη", είπε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με χρονοδιάγραμμα την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, που σηματοδοτούν -όπως είπε- τις τρεις μεγάλες προτεραιότητες που θέτει το κόμμα του: Το νοικοκύρεμα και την ανάταξη της οικονομίας, την πράσινη ανάπτυξη και την ασφάλεια του πολίτη. Τα τρία αυτά υπουργεία που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι: Αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, που -όπως είπε- θα είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική και θα διασφαλίσει την ανάταξη της οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη συνδρομή και τη στήριξη ομάδας διεθνών οικονομολόγων, τόσο για την ανάταξη της οικονομίας όσο και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα.
Ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου -όπως τόνισε- να δοθεί το σήμα ότι η πράσινη ανάοπτυξη θα γίνει πράξη και να διασφαλιστούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα υπαχθούν η δημόσια ασφάλεια, η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία, προκειμένου -όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και αποτελέσματα για την ασφάλεια του πολίτη.
Αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς". Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης που πρέπει να πληρωθούν, ακόμη και στο ανώτερο επίπεδο, θα δημοσιοποιηθούν ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλει την υποψηφιότητά του και να κριθεί αξιοκρατικά.
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι οι προκηρύξεις των θέσεων θα δημοσιευθούν άμεσα στο Διαδίκτυο και η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα "γιατί οι ανάγκες πιέζουν". "Βάζουμε τέλος στη λογική του ρεβανσισμού, στη λογική ότι το κράτος γίνεται λάφυρο του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές" τόνισε.
Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακήρυξε ότι θα θεσπιστεί το ασυμβίβαστο ανάμεσα στα κομματικά και στα κρατικά αξιώματα. Στο κόμμα -είπε- θα δουλεύουν στελέχη που η πορεία και η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από τη θέση τους στο κράτος, το οποίο θα υπηρετεί τους πολίτες και δεν θα υπάρχει δυνατότητα για μικροκομματικές σκοπιμότητες, "όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΝΔ".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για την οικονομία, λέγοντας ότι απαντά με κατηγορίες στο πρόγραμμα 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ, χωρίς η ίδια να διατυπώνει οποιαδήποτε πρόταση, τόνισε πως μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει ούτε μια ημέρα για χάσιμο και ζήτησε μια ισχυρή λαϊκή εντολή.
"Καλώ τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη την Κυριακή να κάνουμε αλλαγή πορείας. Και μπορούμε. Με δουλειά, με προσπάθεια, με συνεργασία, αλλά μπορούμε" σημείωσε.

/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: