Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ικανοποιημένη η κυπριακή κυβέρνηση από τις θέσεις Παπανδρέου

Η Λευκωσία χαιρέτισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα τις θέσεις, που ανέπτυξε για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ τόνισε ότι οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρες και πολύ συγκεκριμένες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο βήτα. Επίσης, συμφώνησε με τη θέση του πρωθυπουργού ότι πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί.

Βρισκόμαστε, είπε, σε κρίσιμη περίοδο και θα ακούγονται διάφορα πράγματα, τα οποία πρέπει να ζυγίζουμε και να διασταυρώνουμε, ώστε να μην δημιουργούμε σύγχυση και πανικό.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε τη θέση του κ. Παπανδρέου για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακόμη, τόνισε τη θέση του κ. Παπανδρέου σχετικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας και την απάντησή του σε ερώτηση αν θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής των «27» τον Δεκέμβριο, ότι «όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε, είναι στο τραπέζι». Αυτό είπε, εναρμονίζεται πλήρως και με τις θέσεις που διατύπωσε με άλλα λόγια και ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αχμετ Νταβούτογλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για επικοινωνιακή προσπάθεια από την τουρκική πλευρά.

Είπε επίσης ότι, αν οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι είναι εποικοδομητικές και στηρίζονται σε όσα έχουν συμφωνηθεί και βρίσκονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τότε θα δημιουργείται το πεδίο για να υπάρξουν συγκλίσεις και να προχωρούμε μπροστά. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, όσες συναντήσεις και να κάνουμε δεν θα σημειώνεται πρόοδος.

Ακόμη, χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη και εκτός πραγματικότητας, τη θέση του κ. Νταβούτογλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επείγεται για λύση. Να υπενθυμίσω, είπε ο εκπρόσωπος, ότι η στασιμότητα στο κυπριακό τερματίστηκε χάρη στις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος στράφηκε προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και άρχισε ο διάλογος με τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος στράφηκε και προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατάφερε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον τους και να στηριχθούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: