Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΤΡΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)

Με επιθετικό... ρεαλισμό και σε πολλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός το πρώτο διάστημα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις από την αρχή. Ομως, με δεδομένη την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ξέρει ότι τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα θα αργήσουν να φανούν. Γι' αυτό η κυβέρνηση ανοίγει... άμεσα θέματα που «δεν κοστίζουν», όπως ο ίδιος έχει πει κατ' επανάληψη, και για τα οποία αρκεί μια υπουργική απόφαση ή ένα νομοσχέδιο. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Στο Διαδίκτυο
1Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την απόφασή του για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων και υπογραφών των υπουργών, προκειμένου να ξέρει ο πολίτης ποιος αποφασίζει, τι, και πού πάνε τα χρήματα.
Σύντομα θα αρχίσει η προετοιμασία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια. Ομως δεν είναι απλή υπόθεση, γιατί έχει άμεση σχέση με την αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας και τους αιρετούς περιφερειάρχες, για τους οποίους στόχος είναι να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2010. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του 42% στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές.
2Στην Υγεία, εκτός από την αντιμετώπιση της νέας γρίπης η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανοίγει τις διαδικασίες για:
**Την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία.
**Καθιέρωση λίστας φαρμάκων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
**Βελτίωση του συστήματος προμηθειών για τον εξορθολογισμό των δαπανών.
**Επιτάχυνση εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος.
**Την αναγέννηση του ΕΣΥ.
**Προώθηση του προγράμματος χρηματοδότησης της Υγείας με το 1% του ΑΕΠ.
Στην οικονομία
3Στο οικονομικά υπουργεία οι πρώτες ανακοινώσεις ήδη έχουν γίνει.
Καταργήθηκαν οι πολυέξοδες επιτροπές στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» και αρχίζει σαφάρι για την είσπραξη των οφειλών προς το κράτος ούτως ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός, που θα προβλέπει και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Επίσης, η περικοπή της σπατάλης. Ακολουθεί η προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας - ανάπτυξης και τα εξής νομοσχέδια:
**Το φορολογικό, το οποίο ίσως να μην είναι έτοιμο μέσα στις πρώτες 100 μέρες, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως θα προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η διαβούλευση αναμένεται να αρχίσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
**Για την ενίσχυση των δανειοληπτών, η οποία θα στηρίζεται στην πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Απρίλιο. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και ρύθμιση για διαγραφή των χρεών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αν αποδειχθεί δικαστικά ότι οι οφειλέτες δεν δύνανται να τα εξοφλήσουν.
**Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία ΚΕΠ ή υπηρεσιών μιας στάσης για τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, που θα προβλέπει και το πάγωμα για έναν χρόνο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κρίσης.
Επίσης:
Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης θα αρχίσει το 2010 και σε δόσεις, ενώ θα ανακοινωθεί πριν από το 2010 το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
4 Στην Παιδεία το πρώτο μέτρο αφορά την προσπάθεια αναθεώρησης της υπουργικής απόφασης του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τα κολέγια. Επίσης, παρά τις δυσκολίες του προϋπολογισμού, το ένα δισ. επιπλέον για την Παιδεία στον προϋπολογισμό του 2010 θα δοθεί.
5 Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήδη ανακοινώθηκε η κατάργηση της αγροφυλακής, ενώ στόχος είναι να αρχίσει μέσα στον χειμώνα και η προετοιμασία για την πυρασφάλεια του επόμενου καλοκαιριού με προσλήψεις πυροσβεστών.
Κατά διαφθοράς
6Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
7Στο υπουργείο Υποδομών, στόχος που θα αρχίσει να υλοποιείται είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4%.
8Στο υπουργείο Εργασίας άμεση προτεραιότητα είναι η κατάργηση των stage αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων, θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν χθες οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης.
9Από σήμερα κιόλας ο πρωθυπουργός εκδηλώνει την πρόθεσή του για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, βάσει του σχεδίου που έχει ήδη καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. Ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται την Ηλεία για το θέμα αυτό.
10 Υπουργείο Εξωτερικών. Τα εθνικά θέματα στην πρώτη γραμμή. Χθες ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα πάει στην Κύπρο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: