Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΓΑΛΑΖΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

«Βυζάντιο» θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η Νέα Δημοκρατία, καθώς τα κορυφαία στελέχη της έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου στο παρασκήνιο προκειμένου να καταλάβουν καλές θέσεις εν όψει της κούρσας διαδοχής που αναμένεται να ξεκινήσει -και επισήμως- με τις καταθέσεις των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ. Τα ραντεβού των φερόμενων ως υποψήφιων ηγετών με βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη είναι πλέον καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες -μέσα σε μία ημέρα- έγιναν οι εξής συναντήσεις: Ο κ. Μεϊμαράκης είδε την... κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον κ. Εβερτ και επρόκειτο να δει αργά το απόγευμα τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις του κ. Μεϊμαράκη με τους κ. Βαρβιτσιώτη και Ι. Κεφαλογιάννη. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αρχική άρνηση του κ. Σαμαρά να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη, γεγονός που έπληξε ουσιαστικά την προσπάθεια του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας να αναγορευθεί σε εγγυητή της ενότητας της ΝΔ, κάτι το οποίο επιδιώκει σθεναρά είτε γιατί θέλει να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή είτε διότι ενδιαφέρεται και ο ίδιος να είναι υποψήφιος. Τελικά, ύστερα από νέες συζητήσεις, η συνάντηση των κ. Μεϊμαράκη και Σαμαρά θα γίνει τη Δευτέρα. Ο κ. Κ. Καραμανλής παρακολουθεί σαν απλός θεατής τις εξελίξεις και περιορίζεται μόνο στο να δηλώνει ότι ο ίδιος -σε κάθε περίπτωση- δεν θα είναι στις 8 Νοεμβρίου στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Λέει «ναι» σε όλα, με την προϋπόθεση η διαδικασία εκλογής να έχει ολοκληρωθεί την ημέρα που ο ίδιος έσπευσε να ορίσει. Παράλληλα, αποφεύγει συνειδητά να εμπλακεί στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει τόσο μεταξύ των δελφίνων όσο και μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελεχών για τα αίτια της ήττας, αλλά και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή νέου αρχηγού.
Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι εξακολουθούν να προετοιμάζονται και πυκνώνουν τις συναντήσεις τους με μέλη της κομματικής οργάνωσης αλλά και με βουλευτές, ενώ κορυφαία στελέχη όπως ο κ. Β. Μεϊμαράκης αυτο-ανακηρύσσονται ως εγγυητές της ενότητας της παράταξης, ακυρώνοντας στην πράξη τον ρόλο του απερχόμενου προέδρου του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή.
Πρόσκληση απο τον Δ. ΣιούφαΣύσκεψη σήμερα της επιτροπής συνεδρίου με τους υποψηφίους για την προεδρία
Φρένο στο αλαλούμ που έχει προκληθεί από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας, των φερόμενων ως υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ, επιχειρεί να θέσει ο κ. Δημ Σιούφας.
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου κάλεσε σήμερα στις έξι το απόγευμα στη Ρηγίλλης όλα τα στελέχη που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα, προκειμένου να συζητήσουν μαζί με τα μέλη της επιτροπής τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τον τρόπο εκλογής.
Η σημερινή συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν τελικές αποφάσεις, και ως εκ τούτου το θέμα της διαδοχής να αποκτήσει αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο και όχι απλά διαδικαστικό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση δεν φαίνεται, πάντως, να κερδίζει έδαφος, με δεδομένη την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.
Ο κ. Σιούφας επέμεινε και χθες ότι η ημερομηνία που έχει θέσει ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να αλλάξει και ως εκ τούτου μέσα στις 26 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την 7η Νοεμβρίου δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστεί ο κομματικός μηχανισμός για μια διαδικασία απευθείας εκλογής από τη βάση.
Η πρόταση για αλλαγή του καταστατικού στο έκτακτο συνέδριο και η -εν συνεχεία- εκλογή από τη βάση, επίσης, δεν φαίνεται να πραγματοποιούνται, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ την επομένη του συνεδρίου.
Το μόνο που φαίνεται να αλλάζει είναι το εκλεκτορικό σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα κατατεθεί από την οργανωτική επιτροπή είναι να υπάρξει μερική διεύρυνση, της τάξεως των περίπου 1.000 συνέδρων, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι φερόμενοι ως υποψήφιοι.
Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν σήμερα και αφού οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς, Β. Μεϊμαράκης και Π. Ψωμιάδης, με τους οποίους επικοινώνησε χθες ο κ. Σιούφας, καταθέσουν τις απόψεις τους.
Ντόρα ΜπακογιάννηΣτρατολογεί εθελοντές
Από το «στρατόπεδο» της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη υπήρξαν επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την κατάθεση -και επισήμως- της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πληροφορήθηκαν από τις... εφημερίδες την ύπαρξη κειμένου στήριξης της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού, το οποίο μάλιστα περιέγραψε και την ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία η ίδια θα «κινηθεί» στην πορεία προς το συνέδριο.
Η ίδια η κυρία Μπακογιάννη συνεχίζει τις επαφές της με κομματικά στελέχη (χθες συναντήθηκε με τους κ. Γιακουμάτο και Βλάχο) και δεν αποκλείεται ίσως και εντός της προσεχούς εβδομάδας να καταθέσει και επισήμως την υποψηφιότητά της στον πρόεδρο της επιτροπής συνεδρίου κ. Δημ. Σιούφα.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, δηλώνει «ανοιχτή» σε αλλαγές στον τρόπο εκλογής, ενώ παράλληλα δεσμεύεται ότι εφόσον εκλεγεί στη θέση του προέδρου του κόμματος θα προκηρύξει τακτικό συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες προκειμένου εκεί να συζητηθούν όλα τα θέματα.
Δ. ΑβραμόπουλοςΕκλογή από την κομματική βάση
Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Μ. Εβερτ, θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη εκλογής του νέου προέδρου από την κομματική βάση. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί τελικά και μείνει η κατάσταση ως έχει, δεν θα πρέπει -τονίζουν συνομιλητές του- να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υγείας.
Στο παρασκήνιο, συνεχίζει επίσης τις συναντήσεις και θεωρεί ότι θα μπορέσει να εκφράσει ο ίδιος την «καραμανλική τάση», ενώ δεν αποκλείεται να κάνει «ανοίγματα» και προς τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» στην προσπάθειά του να πείσει τα κομματικά στελέχη ότι ο ίδιος μπορεί σύντομα να φέρει και πάλι στην εξουσία τη ΝΔ.
Αντ. Σαμαράς«Ανοιχτός» σε αλλαγές
«Ανοιχτός» σε αλλαγές στη διαδικασία ή ακόμη και στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του συνεδρίου δηλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς. Για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού μεγαλύτερη σημασία έχει η διασφάλιση μίας αδιάβλητης διαδικασίας, κάτι που και ο ίδιος έθεσε δημόσια. Σε επίπεδο επαφών, επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του τα «καραμανλικά» στελέχη της ΝΔ, κάτι που φαίνεται να έχει καταφέρει ως προς τη ΔΑΚΕ.
Ακόμη, πυκνώνει τις συναντήσεις του με στελέχη της ΟΝΝΕΔ και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της οργάνωσης και νυν ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπανικολάου.
Χθες ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του (ρ/ς City), αφού είπε ότι θα είναι υποψήφιος και θα προχωρήσει μέχρι τέλους, προσέθεσε αναφερόμενος στη διαδικασία: «Και η καρδιά μου και η λογική είναι υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας, να νομιμοποιηθεί η εκλογή του νέου αρχηγού από όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της παράταξης.
Αυτό είναι και λογικό, αλλά και ακουμπάει και την πραγματική διάθεση των οπαδών της βάσης». Ο πρώην υπουργός εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η εκλογή από διευρυμένη διαδικασία.
Β. ΜεϊμαράκηςΖητεί σύγκληση της γαλάζιας ΚΟ
Ο κ. Β. Μεϊμαράκης ξεκίνησε -όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει από την τηλεόραση- χθες τις επαφές του με τους φερόμενους ως υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος, μία προσπάθεια που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με το ραντεβού που θα έχει με τον κ. Σαμαρά.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας, ο οποίος ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο ίδιος θα διεκδικήσει την ηγεσία, ζήτησε από τους συνομιλητές του να βοηθήσουν έτσι ώστε να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να εκλέξει γραμματέα και παράλληλα να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των βουλευτών της ΝΔ στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: