Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Από το γραφείο του στον έκτο όροφο της Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πάρει μαζί του στο ισόγειο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου δέκα φακέλους: για την οικονομία, το κράτος, τη διαφάνεια, την εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την Παιδεία, το ασφαλιστικό, την Υγεία και το νέο κόμμα.
Οικονομία: Μία από τις πρώτες υπογραφές του νέου πρωθυπουργού θα είναι το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για να βγάλουν οι ασθενέστεροι τον χειμώνα. Από εκεί πέρα θα ασχοληθεί με το να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2009 και να...
συντάξει τον προϋπολογισμό του 2010. Ο προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους θα είναι προγραμματικός και θα εντάσσεται στο τριετές σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε διάλογοΚράτος - Δημόσια Διοίκηση: Ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει την ΑΔΕΔΥ σε διάλογο. Θα υποσχεθεί πραγματικές αυξήσεις, θα δώσει τα χέρια για νέο μισθολόγιο και θα ζητήσει αξιολόγηση και λειτουργία των υπηρεσιών το απόγευμα. Βασικά εργαλεία θα είναι η επέκταση των ΚΕΠ και η αποκλειστική χρήση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις των μονίμων στελεχών.
Διαφάνεια: Εκλογικός νόμος, πόθεν έσχες, εθνικό συμβούλιο διαφάνειας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του καθεστώτος δημόσιων προμηθειών και έργων, νέος νόμος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα πάντα είναι έτοιμα. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η θεσμική τάξη στη χώρα και να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες πως ο Γ. Παπανδρέου αυτά που λέει τα εννοεί.
Εξωτερική Πολιτική: Το πρώτο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου θα είναι στην Κύπρο και το δεύτερο στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλει να βάλει ξανά τη χώρα στη ρότα του 2004. Ο νέος πρωθυπουργός θα επιδιώξει άμεσα ραντεβού από τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.ο.κ.).
Περιβάλλον: Το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα πρέπει να εφαρμόσει και να επιβάλει στα υπόλοιπα υπουργεία τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης.
Κοινωνική Συνοχή: Από τον πρώτο προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και 950 για το ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένων νοικοκυρών και αγροτών (στο σκέλος της σύνταξης ή αν είναι άποροι).
Παιδεία: Τον πρώτο χρόνο η χρηματοδότηση θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ με στόχο στο τέλος της τετραετίας να φθάσει στο 5% του ΑΕΠ, συν 2% για την έρευνα.
Η νέα κυβέρνηση θα θεσπίσει το εθνικό απολυτήριο με βάση το οποίο θα γίνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και θα εισαγάγει το ηλεκτρονικό βιβλίο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ασφαλιστικό: Ερχονται νέες συνενώσεις ταμείων και αναθεώρηση του καθεστώτος των πρόωρων συντάξεων (βαρέα και ανθυγιεινά, αναπηρικές κ.τ.λ.).
Υγεία: Προσλήψεις στα νοσοκομεία, νέο σύστημα προμηθειών, λειτουργία των νοσοκομείων και το απόγευμα, αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής, έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία με την εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
Νέο ΠΑΣΟΚ: «Το νέο κτίριο θα παραμείνει ζωντανό και δεν θα εγκαταλειφθεί όπως η Χαριλάου Τρικούπη την περίοδο 1993-2004» διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι του προέδρου. Αυτή την περίοδο αναζητούν το πρόσωπο που θα πάρει τη σκυτάλη από τα χέρια του Γ. Ραγκούση. Αυτό θα συμβεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ακούγονται η Φ. Γεννηματά και ο Δ. Στεφάνου, αν και το πιθανότερο είναι και οι δύο να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα.
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥΟ Παπούλιας και η... απέναντι όχθη
Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο κρίσιμα ραντεβού το 2010. Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Για την ώρα και σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ασφαλές στη θέση «Κ. Παπούλιας ξανά, εφόσον το επιθυμεί»!
Αν, όμως, ο νυν Πρόεδρος αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε όλα δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα διαλέξει κάποιο πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη, κρατώντας τη θεσμική ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς της Ιπποκράτους εμφανίζονται σίγουροι πως η ΝΔ δεν θα τολμήσει να ανατρέψει μια κυβέρνηση που έλαβε εντολή πριν από πέντε μήνες.
«Αν το κάνουν, ο λαός θα τους τιμωρήσει αυστηρά», λένε χαρακτηριστικά στελέχη στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου. Κατόπιν ερωτημάτων αποδέχονται ότι «εξετάστηκε και το σενάριο του αριστερού Προέδρου», αλλά εντοπίστηκαν λίγα πρόσωπα με κατάλληλη ηλικία και αποδοχή.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: