Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

"Έφυγε" ο Νίκος Κακαουνάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Κακαουνάκης, μετά από σκληρή "μάχη". Είχε υποβληθεί σε επέμβαση για αφαίρεση πολύποδα από το έντερο στον "Ευαγγελισμό" αλλά τις τελευταίες ημέρες είχε μεταφερθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου και κατέληξε λόγω επιπλοκών.

O Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε το 1938 στην Πολυρρηνία Κισσάμου της Κρήτης. Έχασε τον πατέρα του νωρίς και χρειάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές από μικρή ηλικία. Ήταν απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου. Στη συνέχεια εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού της Ένωσης Κέντρου Πολυχρόνη Πολυχρόνιδη.

Το 1964 γνωρίστηκε τυχαία με τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη, χάρη στον οποίο βρέθηκε στο Βήμα, όπου εργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ, αλλά και καλύπτοντας το δικαστικό ρεπορτάζ. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενεργά αλλά και με την δημοσιογραφική του πένα.

Το 1978 ξεκίνησε να εργάζεται στα ΝΕΑ ως προϊστάμενος πλέον του ελεύθερου ρεπορτάζ, ενώ υπήρξε συνεργάτης και στο περιοδικό Αντί.

Από το 1989 ξεκίνησε να εργάζεται στο ενημερωτικό ραδιόφωνο. Παρουσίαζε την εκπομπή "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο", η οποία μεταδιδόταν για αρκετά χρόνια από τον Sky και αργότερα από τον Flash. Συνεργαζόταν επίσης με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Mega, τον Alpha και το Alter.

Από τη δεκαετία του 80 ασχολήθηκε με την έντυπη δημοσιογραφία ως εκδότης. Ξεκίνησε εκδίδοντας το Καλάμι (1986) και αργότερα (2000) την εφημερίδα Καρφί. Είχε γράψει τα βιβλία "2650 μερόνυχτα συνωμοσίας" και "Οι μεγάλες δίκες στην Ελλάδα".

Ήταν παντρεμένος και αφήνει πίσω του δύο κόρες, την Μαριάννα - επίσης δημοσιογράφο - και την μουσικό παραγωγό Δήμητρα, συνεργάτη του Flash 96, καθώς και εγγόνια.

"Θαύμαζα την ζωντάνια και το διεισδυτικό του ταλέντο" ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος στο Mega. "Έμπαινε σε όλα τα ρεπορτάζ και έβγαζε ειδήσεις" ανέφερε.

"Το μόνο μικρόβιο που δεν μπόρεσε ποτέ του να νικήσει ήταν αυτό της δημοσιογραφίας" δήλωσε μιλώντας στον Flash ο διευθυντής του "Καρφιού" Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν δημοσιογράφο με "μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα", αλλά και για έναν ρεπόρτερ που απολάμβανε ευρείας εμπιστοσύνης - ακόμη και από "αντιπάλους" του - καθώς "ποτέ δεν πρόδωσε τις πηγές του" και ποτέ δεν άφηνε εκτεθειμένους ανθρώπους που τον εμπιστεύονταν.

"Ήταν ο τελευταίος ρεπόρτερ" δήλωσε μιλώντας στον Flash ο δημοσιογράφος και εκδότης Θανάσης Λάλας,, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Νίκος Κακαουνάκης βρέθηκε τυχαία στην δημοσιογραφία, έχοντας "ανακαλυφθεί" απο τον Χρήστο Λαμπράκη, τον οποίο είχε ξεναγήσει στο φαράγγι της Σαμαριάς τη δεκαετία του 60. "Ήξερε ότι το κυνήγι της είδησης είναι κάτι άλλο από το να γράφεις ή να μη γράφεις καλά. Ότι η είδηση είναι κάτι άλλο" ανέφερε ο κ Λάλας.

Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο Νίκος Κακαουνάκης έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος και εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα".

"Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους.

Αυτό προσπάθησε να πετύχει και με το δημιούργημά του, «Το Καρφί», για το οποίο ήταν περήφανος. Είχε άποψη και την έλεγε πάντα χωρίς φόβο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια" ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

"Ήταν ο δημοσιογράφος του απλού ανθρώπου" ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρέθηκε και στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι ήταν ένας "μεγάλος ρεπόρτερ".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: