Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΑΣΦΥΞΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Δ. Κανελλόπουλος - Δ. Πεφάνης

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η βουτιά στις χορηγήσεις νέων δανείων επιβεβαιώνοντας για ακόμη ένα μήνα την ασφυξία που μαστίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και αυτό, ενώ σημαντικό μέρος από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αγοράς έχει μείνει στα αζήτητα και δεν καταλήγει στους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η χρηματοδότηση...
των νοικοκυριών απο τις τράπεζες διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε πρωτοφανή επίπεδα, μόλις 401 εκατ. ευρώ, παρότι πριν από την κρίση κάθε μήνα «έμπαιναν» στην αγορά περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Τον Νοέμβριο ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε σε 3,1%, έναντι 3,3% τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 12,8%!
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν βάλει φρένο στις χρηματοδοτήσεις αυξάνοντας τα επιτόκια και θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων, γεγονός που προκαλεί την πιστωτική ασφυξία και παράλληλα προβληματισμό στην κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο προωθεί την αναθεώρηση του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (28 δισ. ευρώ), το οποίο με τη σημερινή μορφή του- όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών- «δεν διοχετεύει την απαραίτητη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Μέτρα για ρευστότητα
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που είχε χθες με τους επιτρόπους του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες, παρουσία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ενημερώθηκε για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, το γνωστό πακέτο των 28 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 11 δισ. ευρώ δεν έχουν φτάσει στην αγορά. Από τη συζήτηση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προωθώντας παράλληλα την αναθεώρηση του προγράμματος για τη ρευστότητα, εφόσον το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι αυτό δεν παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: