Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Πρόταση για αναστολή κινητοποιήσεων

«Η κινητοποίηση έχει φτάσει προς το τέλος», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανφθιωτικού Συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης, προτείνοντας στη γενική συνέλευση του μπλόκου της Αλαμάνας αλλά και στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού την αναστολή.

Στις δηλώσεις του στη ΝΕΤ, αναφέρει ότι αφενός δεν έχουν ικανοποιηθεί οικονομικά τους αιτήματα, αφετέρου «πολλά από τα θεσμικά που διεκδικήσαμε βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Η πρόταση που θα φέρουμε στη γενική συνέλευση και στο Συντονιστικό είναι η αναστολή της κινητοποίησης», λέει, επισημαίνοντας ότι «οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι να είμαστε και εμείς στο τραπέζι και τις κουβεντιάζουμε».

Τη Δευτέρα, τελικά και στη Βέροια, συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό, το οποίο συναντήθηκε δύο φορές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα με αποκλεισμούς οδικών κόμβων και μεθοριακών σταθμών.

Είκοσι μπλόκα από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία συμφώνησαν σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα, με εννέα κοινά αιτήματα. Πρόκειται για αγρότες που μέχρι στιγμής δεν συμμετείχαν σε κάποιο διάλογο με το υπουργείο και όπως ανέφεραν, θα ζητήσουν συνάντηση «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι».

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι αγρότες άνοιξαν τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, καθώς είχε σχηματιστεί μεγάλη ουρά φορτηγών τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τη Βουλγαρία.

Επίσης, κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διευκρινίζει μέσω της Realnews ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης του υπουργείου στις κινητοποιήσεις. Επίσης, τονίζει ότι «σήμερα κρίνεται η βιωσιμότητα ενός κλάδου, που πορεύεται με αβεβαιότητα και εργαλεία του χθες. Σημασία έχει να αλλάξουμε ουσιαστικά, όχι να "μπαλώσουμε" την κατάσταση με φιλοδωρήματα».

Χάρης Καστανίδης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στη Free Sunday αναφέρει ότι «ορισμένοι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την κυβέρνηση και μάλιστα, καλούσαν την υπουργό να πάει στα μπλόκα να κάνει διάλογο, χωρίς με αυτόν τον τρόπο να αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις τους δεν γίνονται κατανοητές από κανέναν Έλληνα πολίτη».

«Οφείλουμε να λάβουμε όλοι υπόψη τη βαρύτατη οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα», διαμηνύει και απευθύνει έκκληση στους αγρότες «να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές τάξεις με προβλήματα».

Σχετικά με τις εκκρεμούσες μηνύσεις σε βάρος προέδρων αγροτικών συλλόγων, επισημαίνει πως «ο πολιτικός και συνδικαλιστικός αγώνας δεν μπορεί να περιλαμβάνει χρήση μέσων ή ενέργειες, που μπορούν να αξιολογηθούν και ποινικά. Στις περιπτώσεις ποινικά ελέγξιμων ενεργειών, η Δικαιοσύνη μπορεί να επεμβαίνει χωρίς την υπόδειξη κανενός».

Αννα Διαμαντοπούλου

Η υπουργός Παδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση, μεσούσης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, «ανταποκρίθηκε με το επίδομα αλληλεγγύης, την επιστροφή του ΦΠΑ και την προκαταβολή των επιδοτήσεων». Προσθέτει ότι «δεν βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες» και καταλήγει πως: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν, στο πολιτικό σύστημα, στις επαγγελματικές τάξεις ή στους πολίτες, να αναπτύσσει το "σύνδρομο του Τιτανικού". Το παγόβουνο είναι μπροστά μας και θα το αποφύγουμε με τις σωστές κινήσεις στο εσωτερικό».

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω του Βήματος, δηλώνει πως η κυβέρνηση «οφείλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και οι Έλληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η πατρίδα χρειάζεται τη στήριξή τους σε αυτή την πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο».

Δημήτρης Ρέππας

Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππα, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, λέει για τους αγρότες ότι «είναι λογικό να αισθάνονται ανασφάλεια, αλλά η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, γιατί στρέφεται εναντίον του καλύτερου συμμάχου τους, που είναι η κυβέρνηση, και εναντίον μιας προσπάθειας να ξαναγίνει το κράτος χρήσιμο εργαλείο γι΄ αυτούς».

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι «η ζημιά που κάνουν οι αγρότες στην οικονομία, στις άλλες κοινωνικές τάξεις, αλλά και στην εικόνα της χώρας είναι πολύ μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «οι θεσμικές τομές που προτείνει η κυβέρνηση θα δώσουν υπερτριπλάσια εισοδήματα μέσα στο 2010, από αυτά που ζητούν ως άμεσες κρατικές ενισχύσεις».

ΛΑΟΣ

«Πρέπει να αντιληφθούν τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα ότι αυτή η ιστορία έχει ημερομηνία λήξεως. Όσο πιο κοντά είναι τόσο καλύτερα για όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Μπόικο Μπορίσοφ


Μήνυμα στους Ελληνες αγρότες στέλνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, στη συνέντευξή του Πρώτο Θέμα, λέγοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου «είναι ο μόνος με τον οποίον πρέπει να διαπραγματευτούν, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε να λυθούν τα προβλήματά τους». Παράλληλα, επισημαίνει πως «τα μπλόκα δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος διαμαρτυρίας».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: