«Να "ανεβάσουμε στροφές", χωρίς να χαθεί ούτε μια ώρα, αν είναι δυνατόν, μια που ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας» δηλώνει σε συνέντευξη της στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφόρησε η Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνα Λάζαρη. Καθως η κ. Λαζαρη είναι από τα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου - είναι παράλληλα Γραμματέας του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ - και έχει διατελέσει συνεργάτης στα οικονομικά γραφεία του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη για πολλά χρόνια, η επισήμανση της για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου έχει ιδιαίτερη σημασία για το οικονομικό επιτελείο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ:
-Οδηγείται πράγματι η χώρα σε χρεοκοπία και εάν ναι, πως μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση κατά την γνώμη σας;
Η οικονομία μας βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οδηγείται σε χρεοκοπία.
Τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις, που οφείλονται πέρα από την κληρονομηθείσα έλλειψη αξιοπιστίας και κακή εικόνα της οικονομίας μας, και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Είναι αναγκαίο να πείσουμε τις διεθνείς αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι εννοούμε όσα λέμε. Να ξανακερδίσουμε τη αξιοπιστία μας που εξανεμίστηκε, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει σαφής κυβερνητική δέσμευση πως θα γίνει ότι χρειάζεται για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι. Η προσπάθεια είναι δύσκολη. Και μας αφορά όλους. Η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και αδυναμίες: πολύ υψηλά επίπεδα ελλείμματος και δημοσίου χρέους αλλά και σημαντικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν αντέχει πια.
Ήδη, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιγράφεται ο οδικός χάρτης των πολιτικών που προβλέπονται για την επόμενη τριετία. Μέτρα και δράσεις που εξυπηρετούν και την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της απαραίτητης προσαρμογής αλλά και την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης. Γιατί και τα δύο είναι απαραίτητα.
Η κατεύθυνση για μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και χτύπημα της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στη λειτουργία και στις δομές του κράτους, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο δαπανηρό τομέα της υγείας, η στροφή στην «πράσινη οικονομία», οι πολιτικές ενίσχυσης της εξωστρέφειας, οι αλλαγές στην αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων παράλληλα με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ καθώς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι κινήσεις στο σωστό δρόμο που πρέπει να μην καθυστερήσουν.
Να πάρουν πια «σάρκα και οστά», να συγκεκριμενοποιηθούν και να εφαρμοστούν εδώ και τώρα. Να «ανεβάσουμε στροφές», χωρίς να χαθεί ούτε μια ώρα, αν είναι δυνατόν, μια που ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Και να συμπληρωθούν έγκαιρα με όποια άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα καθ’ οδόν.
Επαναλαμβάνω, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε αποτελεί ένα κοινό εθνικό στοίχημα που αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες: να δούμε τη κρίση ως ευκαιρία, ως οδό διαφυγής από προβλήματα και καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν χρόνια.
-Τι νομίζετε ότι ευθύνεται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και τον υπέρμετρο δανεισμό;
Πριν το 2004 υπήρξε αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Ίσως όχι με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, δεδομένων των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που πετύχαινε η χώρα, όμως αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το πολύ μεγάλο ύψος των δημοσίων επενδύσεων της περιόδου αυτής, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και των άλλων έργων σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια αντίστροφη πορεία. Τα ελλείμματα κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που προϋπολογιζόταν. Δημιουργήθηκαν σημαντικές υποχρεώσεις, οφειλές που ακόμα υπάρχουν. Το δημόσιο χρέος ξαναμπήκε σε ανηφορική πορεία, έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 300 δις.
Βασικός λόγος, η κακή διαχείριση. Πρωτογενή ελλείμματα, χωρίς αναπτυξιακή στόχευση, που εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα μεγάλης αύξησης των πρωτογενών δαπανών και αδυναμίας είσπραξης φόρων, με σχεδόν κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές δεν υπήρξαν. Ίσως, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αυτά που παρουσιάστηκαν ως τομές επιβάρυναν και επιβαρύνουν ακόμα.
-Πως επηρεάζονται οι τράπεζες από την αρνητική αξιολόγηση των ξένων οίκων;
Δημιουργείται ουσιαστικά ένα «spiral effect».
Για να το πω απλά: Οι αρνητικές αξιολογήσεις της χώρας συμπαρασύρουν και τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών αφού η πιστοληπτική αξιολόγηση τη χώρας αποτελεί την οροφή για την αξιολόγηση των τραπεζών. Η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές γίνεται δυσκολότερη και πιο ακριβή, με επίπτωση στην διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών και στην κερδοφορία τους.
Οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας, σημαίνουν πρακτικά για τις τράπεζες: χαμηλότερη ανάπτυξη εργασιών, πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων άρα και των προβλέψεων και επομένως χαμηλότερη κερδοφορία
Παράλληλα, η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να βοηθήσουν μέσω της χορήγησης ρευστότητας στην οικονομία να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθουν σύντομα και εκείνες σε υψηλότερα επίπεδα μεγέθυνσης και αποδοτικότητας.
-Τι γνώμη έχετε και τι θέση για την ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών έναντι των τραπεζών που προωθεί η κυβέρνηση με ν/σ;
Η ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης.
Εισάγεται με καθυστέρηση, πιστεύω, κάποιων χρόνων ένας θεσμός που υπάρχει σε πολλές αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Πορτογαλία).
Η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι στη σωστή κατεύθυνση αφού η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισαν την τελευταία δεκαετία η στεγαστική και η καταναλωτική πίστη καθιστούσε αναγκαία τη διαμόρφωση και ενός πλαισίου διαχείρισης των δανειακών προβλημάτων των ιδιωτών.
Πιστεύω, ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης στην οποία συμμετέχει ενεργά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα υπάρξει συνεννόηση ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες πιθανές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν.
Με την ευκαιρία να πω γενικότερα πως η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), πέρα από τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι έτοιμη να συζητήσει με τους πελάτες της «πρόσωπο με πρόσωπο» ώστε να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να εξυπηρετηθούν ομαλά οι υποχρεώσεις τους. Η δύναμη της Αγροτικής Τράπεζας διαχρονικά είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της και η σχέση της με αυτούς και στα εύκολα και στα δύσκολα. Δίνοντας έμφαση σε αυτή την σχέση εμπιστοσύνης αναπτύσσουμε προϊόντα που απαντούν στα προβλήματα των πελατών μας και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη κρίση στο πλευρό τους, με το βλέμμα στραμμένο μπροστά. -
Διαβάστε περισσότερα:
i-reportergr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου