Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΥΡΕΣ Ο ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠ΄ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)


Από τον Ιούνιο του 2009 η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με γνωμοδότηση χαρακτήριζε άκυρες όλες τις πράξεις με τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου παραχώρησε τα επίμαχα ακίνητα που πήρε από τις ανταλλαγές. Με την ίδια απόφαση χαρακτήριζε «αυθαίρετη» την κατοχή τους από τρίτους και...
παρότρυνε ευθέως το Δημόσιο να επιχειρήσει την ανάκτηση των ακινήτων με την έκδοση σχετικών πρωτοκόλλων.
Και όμως, επί τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έκανε καμία νομική κίνηση για να πάρει πίσω τα ακίνητα-φιλέτα που είχαν πωληθεί από τη μονή. Με κύριο θέμα το ολυμπιακό ακίνητο, που σύμφωνα με τη δικογραφία του Βατοπεδίου αγοράσθηκε από ιδιώτες έναντι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ!
Ο τότε υπουργός Οικονομίας την ενεργοποίησε μια εργάσιμη ημέρα πριν από τις εκλογές, στις 2 Οκτωβρίου 2009.
Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει σήμερα σημεία της απόφασης-γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία μνημονεύθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες...
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, «....ενδεδειγμένη οδός για την προάσπιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου παρίσταται η άσκηση διεκδικητικών αγωγών κατά της Ιεράς Μονής και παντός τρίτου έλκοντος εξ αυτής δικαιώματα, λύση η οποία έγινε δεκτή επί παρομοίου ζητήματος με τη γνωμοδότηση 142/1977 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η προβολή των αξιώσεών του ενώπιον παντός δικαστικού βήματος...».
Στη συνέχεια εκτιμάται ότι τα πρωτόκολλα της διοικητικής αποβολής εκδίδονται ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει περάσει από την κατάληψη των ακινήτων.
«Συνεπώς κανένα δεδομένο δεν εμπόδιζε, ούτε εμποδίζει το Δημόσιο να επιχειρήσει την ανάκτηση της κατοχής των ανωτέρω ακινήτων, με την έκδοση πρωτοκόλλων».
Στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ως ένας από τους λόγους ακυρότητας αναδεικνύεται και η υπέρμετρη δυσαναλογία «παροχής και αντιπαροχής», όπως αναδεικνύεται από τα πρακτικά της Εξεταστικής στη Βουλή το 2009!
Καταγράφονται επίσης και τα ακίνητα που αντηλλάγησαν και που τελικά απέκτησε η μονή. Η απόφαση τα κατατάσσει σε τέσσερις κατηγορίες:
* Ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία η μονή δεν έχει μεταβιβάσει σε τρίτους, όπως της Ουρανούπολης, του Λαυρίου και του Γραμματικού.
* Ολυμπιακό ακίνητο Θρακομακεδόνων, το οποίο η μονή έχει μεταβιβάσει στη Noliden ltd, το οποίο δέχεται να το επιστρέψει εφόσον της καταβληθεί το ποσό των 41 εκατομμυρίων, που έχει δεσμευτεί από την επιτροπή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες... Η εταιρεία έχει καταβάλει ως δωρεά και το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ...
**Εβδομήντα τρία οικόπεδα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, τα οποία διαχειριζόταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα οποία έχουν πωληθεί σε τρίτους ενώ κάποια οικοδομούνται.
**Δύο οικόπεδα (Ν. Ραιδεστός και Πανόραμα) στα οποία ανεγείρονται οικοδομές από εργολάβους με το σύστημα της αντιπαροχής.
Η απόφαση υποδεικνύει συγκεκριμένους τρόπους για να επανακτηθούν τα ακίνητα, κυρίως αυτά για τα οποία δεν συμφωνούν οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες. Πρέπει, σύμφωνα με το κείμενο, «να διεκδικήσει δικαστικά το ελληνικό Δημόσιο τα ακίνητα προβάλλοντας το δικαίωμα κυριότητας των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας, δεδομένου ότι η έλλειψη κυριότητας της μονής επ' αυτών συνεπάγεται ακυρότητα και των συμβάσεων πωλήσεων προς τρίτους.
»Να ζητήσει επίσης τη θέση των ακινήτων υπό καθεστώς μεσεγγυήσεων και να απαγορευθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών και να ανακληθούν όσες έχουν ήδη εκδοθεί...». Προτείνει, τέλος, να απορριφθεί το αίτημα των ιδιωτών να τους επιστραφεί το τίμημα που κατέβαλαν.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: