Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

"350 νεκροί μόνο σε μία πόλη"


Φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Χιλή, καθώς υπάρχει η αναφορά ότι μόνο στην πόλη Κονστιτουσιόν σκοτώθηκαν 350 άνθρωποι. Τουλάχιστον 400 νεκροί είναι ο επίσημος μέχρι στιγμής απολογισμός - το 90% έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους-.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη κρατικές πηγές, ο απολογισμός των θυμάτων μόνο στην πόλη Κονστιτουτιόν - που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού - είναι 350. Ο αριθμός αφορά τόσο εκείνους που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν, όσο και εκείνους που σκοτώθηκαν από το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές.

Εικόνες στην τηλεόραση από το λιμάνι της Κονστιτουσιόν, σχεδόν 350 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, έδειξαν σπίτια κατεστραμμένα από το σεισμό και το τσουνάμι, μεγάλα αλιευτικά σκάφη να έχουν ανατραπεί στη στεριά και πολλά αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα.

Η πρόεδρος της Χιλής εκτίμησε ότι ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, θα επηρεάσει τις ζωές δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην παγκόσμια ιστορία και τον τέταρτο μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

Περίπου 100 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίου στην πόλη Κονσεπσιόν - κοντά στο επίκεντρο - το οποίο κατέρρευσε χθες, σύμφωνα με το δήμαρχο. Ισχυροί μετασεισμοί εκδηλώνονται 24 ώρες μετά την εκδήλωση του κυρίου σεισμού.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ δήλωσε ότι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την "τεράστια ζημιά" που υπέστη η χώρα. Επεσήμανε ότι έξι περιφέρειες της Χιλής έχουν κηρυχθεί "ζώνες καταστροφής", προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας και πόρων.

Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έξω από τα σπίτια τους, ενώ πολλοί ετοιμάζονται για ακόμη μία νύχτα έξω. Τουλάχιστον 500.000 σπίτια έχουν υποστεί "σοβαρές ζημιές" και πιθανόν "δεν είναι πλέον κατοικήσιμα" σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν και εκατοντάδες δρόμοι, γέφυρες κ.λπ.


Μετά τη δόνηση ενεργοποιήθηκε τσουνάμι, με την προειδοποίηση να δίνεται για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο τελικά το φαινόμενο δεν ήταν όσο έντονο αναμενόταν. Τα σεισμικά κύματα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη - λιμάνι Ταλκαουάνο. Η ειδοποίηση ήρθη και για τις ακτές της Ιαπωνίας, όπου 320.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προληπτικά.


Ρεπορτάζ του CBS από τις πρώτες ώρες



Απόδραση 269 κρατουμένων

Κρατούμενοι φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής δραπέτευσαν, όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής. "Ένας εξωτερικός τοίχος μίας μονάδας (της φυλακής) κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φύλακας και 269 κρατούμενοι να δραπετεύσουν" δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής Αλεχάντρο Χιμένεζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Tercera. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι από τους δραπέτες, περίπου 60 συνελήφθησαν.

Χιλή: Προτεραιότητα η Αϊτή στη βοήθεια

Βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύει η Ε.Ε. για τη Χιλή, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για βοήθεια, μόλις υπάρξει αποτίμηση των ζημιών. Η χιλιανή κυβέρνηση ζήτησε ωστόσο να μην αποσταλεί αρωγή προτού οι χιλιανές υπηρεσίες εκτιμήσουν τις προτεραιότητες για να μην "εκτραπεί" βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

"Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να στείλουν βοήθεια πριν η Onemi (Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων) εκτιμήσει τις ανάγκες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Μαριάνο Φερνάντες. Το σημαντικό είναι "η βοήθεια να μην εκτραπεί" πρόσθεσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι η Αϊτή μπορεί να έχει περισσότερο ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει πλήξει τη χώρα ήταν το 1960, όταν δόνηση 9,5 βαθμών κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό στοιχίζοντας άλλες 200 ζωές σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες.

Ρεπορτάζ του CBS - Μνήμες από το σεισμό του 60



Πολιτικό τεστ για τον νέο πρόεδρο


Ο σεισμός θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση για τον συντηρητικό πολιτικό και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο και θα αναλάβει καθήκοντα σε δύο εβδομάδες. "Ετοιμαζόμαστε για ένα πρόσθετο έργο, ένα έργο που δεν αποτελούσε μέρος του κυβερνητικού μας σχεδίου: την ανάληψη της ευθύνης για την ανοικοδόμηση της χώρας", είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο. "Θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και θα χρειαστούμε πόρους".

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα. Αναμένεται πιθανώς να υπάρξουν πιέσεις και στο νόμισμα της χώρας.

Η κρατική εταιρία Codelco διέκοψε την λειτουργία των μεταλλείων Ελ Τενιέντε και Ανδίνα και ο υπουργός Ορυχείων Σαντιάγο Γκονσάλες δήλωσε ότι η επανέναρξη της δραστηριότητάς τους θα γίνει σε δύο ημέρες. Πάντως, άλλα κρατικά όσο και ιδιωτικά μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά την διακοπή της παραγωγής.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: