Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

'ΜΑΧΑΙΡΙ΄' ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΖΗΤΑ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Online

Έτοιμοι για περισσότερες θυσίες δηλώνουν οι περισσότεροι πολίτες, αρκεί τα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRΒ για τη Realnews. H μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά μείωση της κρατικής σπατάλης και φόρο στα είδη πολυτελείας...


Η πλειοψηφία των πολιτών που απαντά στην έρευνα εκτιμά ότι μάλλον/σίγουρα δεν αρκούν τα μέτρα που ελήφθησαν και χρειάζονται επιπλέον (53%), θεωρεί δε ότι όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ήταν μάλλον/σίγουρα κοινωνικά άδικα (64,3%).

Το 58,7% δηλώνει πρόθυμο να υποστεί θυσίες ώστε η χώρα να ανακάμψει, και θεωρεί ότι μάλλον/σίγουρα η χώρα δεν αντέχει απεργίες (64,6%).

Από τα επιπλέον μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής συγκεντρώνουν η περαιτέρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών στο δημόσιο τομέα (75,1%), ο φόρος πολυτελείας (70,3%), η νέα αύξηση του ΕΦΚ σε οινοπνευματώδη και τσιγάρα (69,6%) αλλά και η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (64,4%).

Την εντονότερη διαφωνία σε φημολογούμενα μέτρα συγκεντρώνουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με μείωση των συντάξεων (87,4%), η κατάργηση του 14ου μισθού (86,4% στον ιδιωτικό τομέα, 75,4% στο δημόσιο), η επιβολή φόρου στην ενέργεια της ΔΕΗ κ.λπ. (75,8%) και η νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα (78,4%).

Το 59,4% μάλλον/σίγουρα συμφωνεί με τη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία, αλλά μόνο το 11,5% θεωρεί ότι η περίοδος που πρέπει να καλυφθεί είναι μόνο εκείνη των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, ενώ οι πολίτες αμφιταλαντεύονται εάν η Εξεταστική θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας (43,7% «ναι», 40,2% «όχι»).

Το 67,5% θεωρεί ότι η οποία λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι στο ΔΝΤ, ενώ ανάγλυφα αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με αφορμή τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, καθώς το 77,5% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: