Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΣΘΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Επειτα από μία μακρά περίοδο αλλεπάλληλων αλλαγών στον σχεδιασμό της, η «ώρα μηδέν» για την εισοδηματική πολιτική του 2010 έφτασε. Οι έξωθεν πιέσεις προς την κυβέρνηση την έχουν αναγκάσει να μετατρέψει τις προεκλογικές και μετέπειτα κυβερνητικές δεσμεύσεις της για παροχή αύξησης φέτος σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που θα καλύπτει τον πληθωρισμό, σε σημαντικές μειώσεις των επιδομάτων και ενδεχομένως στην απώλεια του 14ου μισθού ή του μισού ενός μισθού. Αυτήν την...
εβδομάδα -εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθεί και επίσημα η εισοδηματική πολιτική του 2010. Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από την Κομισιόν να περικόψει σημαντικά το κονδύλι για τη μισθοδοσία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να ζητάει επίμονα την κατάργηση του 14ου μισθού. Στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μια πλευρά, να συνετισθεί με τις υποδείξεις των Βρυξελλών και, από την άλλη, να μην προχωρήσει σε ένα τόσο αντικοινωνικό μέτρο όπως η κατάργηση ενός μισθού.
Τα «χέρια» του οικονομικού επιτελείου όμως είναι «δεμένα». Η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα να περικόψει κατά μέσο όρο τους ονομαστικούς μισθούς περίπου κατά 7%. Με την ανακοίνωση της συνολικής μείωσης των επιδομάτων κατά 10% και του «παγώματος» των αυξήσεων, οι ονομαστικοί μισθοί υπολογίζεται ότι μειώνονται κατά 2,5 - 3% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα στο σκέλος της μισθοδοσίας.
Οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να ελήφθησαν την Παρασκευή κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, η έλευση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ. Ολι Ρεν στην Αθήνα τη Δευτέρα και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα επιπλέον μέτρα με ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, μπορεί να αλλάξουν εκ νέου τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική.
Αυτή τη στιγμή, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία και έχουν όλα ως «βάση» το «πάγωμα» των αυξήσεων, που αναμένεται να αποδώσει περί τα 150 - 200 εκατ. ευρώ. Και στις τρεις περιπτώσεις η συνολική εξοικονόμηση φέτος από το κονδύλι της μισθοδοσίας ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και φτάνει ακόμα και στο 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,4 δισ. ευρώ).
Ηδη, ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων όλων των εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ομως, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μία νέα, κλιμακωτή, περικοπή των επιδομάτων. Δηλαδή, για τους χαμηλόμισθους να μειωθούν κατά 10% και για τους υψηλόμισθους (για παράδειγμα με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ) να μειωθούν κατά 20%.
Από το «πάγωμα» των αυξήσεων και την περικοπή κατά 10% όλων των επιδομάτων το όφελος εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν τα επιδόματα των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων περικοπούν κατά 20%, η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο, εκτός από το «πάγωμα» των αυξήσεων και τη γενική περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, περιλαμβάνει και την κατάργηση του 14ου μισθού. Από τη μη καταβολή ενός μισθού, υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε περίπου 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Εαν το ποσό αυτό προστεθεί στα 850 εκατ. ευρώ (όφελος από μηδενικές αυξήσεις και μείωση επιδομάτων κατά 10%), τότε συνολικά η κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στην εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στο τρίτο σενάριο, η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω. Δηλαδή, επιβάλλει την κλιμακωτή μείωση των επιδομάτων (10% για τους χαμηλόμισθους και 20% για τους υψηλόμισθους) και ταυτόχρονα στην κατάργηση μισού ή ενός ολόκληρου μισθού. Με τα δεδομένα αυτά η εξοικονόμηση ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και φτάνει ακόμα και στην περιοχή των 2,4 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ).
Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα βιώσουν φέτος μία πρωτόγνωρη μείωση των μηνιαίων και ετήσιων αποδοχών τους. Μάλιστα, το σενάριο που θέλει την κατάργηση του 14ου μισθού περιλαμβάνει επίσης και την επέκταση του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν αποκλείεται και να είναι ένα μέτρο το οποίο δεν θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί για κάποια χρόνια ακόμα.
Για τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα λάβουν αυξήσεις 1,5% για φέτος, εφόσον η σύνταξή τους είναι μικρότερη των 2.000 ευρώ τον μήνα. Οι υπόλοιποι δεν θα δουν να αυξάνεται η σύνταξή τους το 2010. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μάλλον δεν θα παρέμβει εκ νέου σε ό, τι αφορά την εισοδηματική πολιτική των συνταξιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των απωλειών που θα έχουν βάσει της εισοδηματικής πολιτικής οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα έχουν και άλλες έμμεσες απώλειες. Οι υπερωρίες θα μειωθούν έως και 30%, ενώ οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν σε ομάδες - επιτροπές εργασίας θα καταργηθούν.
Σε ό, τι αφορά τα οδοιπορικά, εάν δεν καταργηθούν και αυτά πλήρως, τότε θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για τις μετακινήσεις τους. Για παράδειγμα, μία από τις επερχόμενες αλλαγές θα έχει να κάνει με την αύξηση του χιλιομετρικού ορίου πάνω από το οποίο ο υπάλληλος θα δικαιούται να λάβει τα «εκτός έδρας».
Επίσης, αν σε όλα αυτά προστεθεί και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μιας σειράς επιδομάτων που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε οι απώλειές τους αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: