Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Μεξικό: Ένας νεκρός - 100 τραυματίες από 7,2 Ρίχτερ

">

Η σεισμική δόνηση 7,2 βαθμών η οποία έπληξε το Μεξικό, κοντά στην μεθόριο με τις ΗΠΑ χθες Κυριακή, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τους τραυματισμούς άλλων περίπου 100, προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια, δημιούργησε ρήγμα σε έναν αυτοκινητόδρομο και προκάλεσε πανικό σε πολλούς κατοίκους πόλεων από την Τιχουάνα ως το Λος Άντζελες.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν το σπίτι του στο Μεξικάλι κατέρρευσε, δήλωσε ο Αλφρέδο Εσκομπέδο, διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια. Πρόσθεσε ότι αρκετοί πολίτες παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες, τοίχοι κατέρρευσαν σε πολλά σημεία, ενώ η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε αρκετά σημεία της πολιτείας. "Υπάρχουν περίπου 100 τραυματίες", είπε ο Εσκομπέδο, ωστόσο δεν είχε πληροφόρηση για παγιδευμένους κάτω από κτίρια.

Η τοπική εφημερίδα La Cronica ανέφερε ότι οι νεκροί είναι "τουλάχιστον δύο".

Ο σεισμός, σημειώθηκε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, είχε επίκεντρο αραιοκατοικημένη περιοχή στη βορειοανατολική Μπάχα Καλιφόρνια, κοντά στο Μεξικάλι, στην μεθόριο με τις ΗΠΑ. Από την δόνηση κατέρρευσε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης, διακόπηκαν οι περισσότερες μορφές τηλεπικοινωνιών και σχηματίστηκαν μεγάλα ρήγματα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Τιχουάνα με το Μεξικάλι.Στο Μεξικάλι, "τουλάχιστον ένα κτίριο κατέρρευσε και άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπέστησαν ζημιές", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Αλφρέδο Εσκομπέδο στο CNN.

Η πόλη Καλέξικο, αντίκρυ στο Μεξικάλι από την άλλη πλευρά των συνόρων, υπέστη υλικές ζημιές αλλά δεν έχουν αναφερθεί απώλειες, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην πόλη Πιτ Μερκάντο στο ABC7 TV News του Λος Άντζελες. Σειρά μετασεισμών αναστάτωσαν την περιοχή γύρω από το επίκεντρο [50 χλμ. νοτιοανατολικά του Μεξικάλι], κοντά στην πόλη Γουαδαλούπε Βικτόρια, επί ώρες.

Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αϊτή και στη Χιλή είχαν αναστατώσει πολλούς Μεξικάνους.

Στη Νότια Καλιφόρνια σημειώνονται συχνά ισχυροί σεισμοί, και πολλοί περιμένουν τον "επόμενο πολύ μεγάλο". Ο τελευταίος ήταν εκείνος του 1994, μεγέθους 6,7 βαθμών, στο Νόρθριτζ, που είχε στοιχίσει τη ζωή 57 ανθρώπων, είχε αποβεί στους τραυματισμούς άλλων 9.000 και είχε προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 40 δις δολαρίων.

Ρεπορτάζ του Associated Press


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: