Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

'ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΟ' ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τσιόρδας (απο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε βίλα στην Εκάλη συγκεντρώθηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας. Θέμα της κουβέντας οι εξελίξεις στην οικονομία και κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται...


Ο φόβος ότι θα «στεγνώσει η αγορά» διάχυτος, οι αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας πολλές αλλά η συζήτηση πήγε και στο «ψητό». Η εκτίμηση ήταν ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. (μεγάλο κομμάτι στον τομέα της ενέργειας) και πρέπει να ετοιμάζονται για τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η κρίση.

Το συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει σ' αυτή τη συγκυρία να στηριχθεί ο Γ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ καλά λόγια είχαν και για τον... Γ. Καρατζαφέρη και την «πλάτη» που βάζει στην κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας. Η στήριξη δεν θα γίνει με το αζημίωτο αλλα με αντάλλαγμα νέες μπίζνες και ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος, όμως, εξακολουθεί να είναι η αναζήτηση δανεικών. Οι κινήσεις στις αρχές της εβδομάδας και η αύξηση των spreads έχει μεγαλώσει την ανησυχία, ενώ οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Το να μιλάμε συνεχώς μόνο ζημιά κάνει» λένε.

Εκδοση ομολόγων

Η κυβέρνηση θα αναζητήσει 11,6 δισ. ευρώ ώς το τέλος Μαΐου. Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι θα βρεθούν τα χρήματα, αλλά με το σημερινό υψηλό επιτόκιο, το οποίο ευελπιστούν ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. Ενα μέρος της έκδοσης ομολόγων θα γίνει σε δολάρια, γι' αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται για ταξίδι στις ΗΠΑ περί το τέλος Απριλίου.

Στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει, μετά και την «αδύναμη» απόφαση της Ε.Ε., ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το πώς θα κινηθεί η χώρα μας στο εσωτερικό κι όχι στο εξωτερικό. Γι' αυτό στο μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν δύο παρεμβάσεις, που πιστεύουν ότι θα στείλουν το σήμα ότι κάτι αλλάζει.

1 Επειδή τα σχέδια για ανάπτυξη χάνονται στα κρατικά γρανάζια (τρανό παράδειγμα το 11,9% στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ), θα ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης. Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της καθυστέρησης υλοποίησης σχεδίων, λόγω συναρμοδιοτήτων και γραφειοκρατίας.

Εποπτεία Παμπούκη

Η απόφαση είναι να υλοποιηθεί το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με την ad hoc δημιουργία «ομάδων έργου», οι οποίες θα αναλαμβάνουν να προχωρούν σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε αυτές θα μετέχουν κυβερνητικά στελέχη, πρόσωπα από το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και ειδικοί από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα έχουν σύμβαση για όσο διαρκεί το συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Θα πρόκειται στην ουσία για υπερυπουργείο, το οποίο θα έχει ρόλο σε όλα τα σημαντικά προγράμματα.

Σύντομα πρόκειται να κατατεθεί και νομοθετική πρόβλεψη από τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, ο οποίος θα έχει και την εποπτεία. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι θα υλοποιηθούν πολύ πιο σύντομα κυβερνητικές αποφάσεις, θα δρομολογηθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων που λιμνάζουν και θα επιταχυνθούν νέες. Σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις αναμένεται γκρίνια από υπουργούς που θεωρούν ότι χάνουν αρμοδιότητες. Ομως «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα» τονίζει υψηλόβαθμο κυβενητικό στέλεχος.

2 Η δεύτερη αφορά στο να σταλεί ισχυρό σήμα και στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς ότι τα πράγματα αλλάζουν στον τομέα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και της φοροδιαφυγής με την παραδειγματική τιμωρία κάποιων ισχυρών προσώπων. «Μερικοί θα φορέσουν χειροπέδες για να καταλάβουν και οι άλλοι ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε» τονίζει υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί φοροφυγάδες με μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία, ενώ η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος ψάχνει ήδη τις προμήθειες των νοσοκομείων για να ανακαλύψει λοβιτούρες και περνάει από μικροσκόπιο φακέλους με πλαστά στοιχεία.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: