Από τον Αναστάσιο Κουτσούκο
Ανδρέα ζεις, Εσύ Μας Οδηγείς!!
Η γέννηση: Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο. Ήταν γιος του "Γέρου της Δημοκρατίας", του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέϊκο. Από μικρός κοινωνικοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον βαθιά πνευματικό και πολιτικό. Μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στη Λέσβο, όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλεγόταν βουλευτής, το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα.
Η δράση: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα συλλαμβάνεται για...πρώτη φορά το 1936, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Επίσης συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά, τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Μόλις αποφυλακίζεται και με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η Αμερική: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε στην Αμερική για δύο δεκαετίες, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την Μαργαρίτα Τσαντ. Είναι ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την Χριστίνα Ρασιά. Από το γάμο του με την Μαργαρίτα αποκτά 4 παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο.
Η επιστροφή: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει το 1959, για ένα χρόνο στην Ελλάδα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή. Το 1961 διορίζεται - μετά από πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή - Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίζεται Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).
Η πολιτική: Ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχίζει την πολιτική του σταδιοδρομία το 1962 και εκλέγεται Βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, με αρχηγό τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου, στις εκλογές της 16.2.1964. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65).
Η Δικτατορία: Τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται από την χούντα, μπροστά στα μάτια του γιου του Γιώργου. Τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και φεύγει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Το 1968-69, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο.
Το Π.Α.Κ.: Το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, στις 3 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου γίνεται Πρόεδρος.
Το Πασοκ.: Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η αλλαγή, η πρώτη Κυβέρνηση: Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και εκλέγει 173 Βουλευτές. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός της θέσης του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο της Εθνικής Άμυνας. Είναι η Κυβέρνηση αυτή που άλλαξε ριζικά όλη την σύγχρονη Ελλάδα. Το έργο της παρέμεινε ιστορικό.
Η δεύτερη κυβέρνηση: Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Εκλέγει 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Το 1988 παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες.
Η τρίτη κυβέρνηση: Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του βγήκε από το νοσοκομείο τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παθαίνει ανακοπή της καρδιάς και σβήνει. Ο Ελληνισμός θρηνεί τον Μεγάλο Ηγέτη που άλλαξε την ροή της Ελληνικής Ιστορίας.
Οι επιδράσεις: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, με Ευρωπαϊκή και Διεθνή ακτινοβολία.
Οι απόψεις του οι ιδέες του και οι αξίες παραμένουν ακόμα επίκαιρες. Η επιβλητική του παρουσία και η ευγένειά του, ασκούσε μαγνητισμό στα πλήθη και ο λαός τον λάτρευε.
Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον αναγνώριζαν.
Εμείς, σήμερα, πιστοί στις επιταγές του Μεγάλου Ηγέτη, μαζί με τον γιό του Γιώργο Παπανδρέου βαδίζουμε δυναμικά για την σωτηρία της Ελλάδας και τη νέα μεγάλη νίκη.
Ανδρέα Ζεις, Εσύ Μας Οδηγείς!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου