Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΩΣ 24.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Ρεπορτάζ:Σ.Φρεμεντίτηs
Από:Εnet,gr


Επιδόματα άγνωστα στους χιλιάδες ανέργους παρέχονται από τον ΟΑΕΔ και δίνουν έτσι μια μικρή οικονομική ανάσα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο....
Ο παρονομαστής για να μπορέσεις να τα αποκτήσεις είναι να διαθέτεις κάρτα ανεργίας, δηλαδή να είσαι εγγεγραμμένος στα σχετικά μητρώα του οργανισμού.


Υπάρχουν επιδόματα που ενισχύουν τους νέους μετά τη στράτευση και άλλα που προσφέρονται σε περίπτωση που τεθείς σε διαθεσιμότητα από την επιχείρηση, φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Ακόμη και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού προσφέρει ο μεγαλύτερος οργανισμός της χώρας σε νέους που τελείωσαν το σχολείο, αλλά και σε ανέργους που θα ήθελαν να αλλάξουν επάγγελμα...


Φιλί ζωής σίγουρα αποτελούν τα προγράμματα ενίσχυσης νέων ελεύθερων επαγγελματιών που προσφέρονται σε ανέργους ηλικίας 22 έως 64 ετών. Με ποσό έως 24.000 ευρώ αποκτάς τη δυνατότητα να ανοίξεις μια μικρή επιχείρηση και να ξανοιχτείς στη θάλασσα του επιχειρείν...


ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ απευθύνονται σε ανέργους που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και ενισχύονται έως 24.000 ευρώ δανεικά και αγύριστα...


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του οργανισμού, «σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Για τη φετινή περίοδο ήδη υλοποιείται πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε 2.500 άτομα. Οι 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών, ενώ οι υπόλοιπες από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από 5 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις.


Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, που μετά τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και την ολοκλήρωση του προγράμματος συμβουλευτικής για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προβαίνουν σε έναρξη δραστηριότητας στην εφορία.


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:


*Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας.


*Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.


*Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.


*Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.


Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:


*Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου.


*Οσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ταξί), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.


*Οσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ.-6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.


*Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία κ.λπ.), της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων. *Πλανόδιες επιχειρήσεις.


*Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.


*Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.)


*Οσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.


*Οσοι έχουν επιχορηγηθεί από αντίστοιχα προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.


*Οσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2000 και μετά.


Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι μήνες. Το ποσό που δικαιούται κάθε νέος ελεύθερος επαγγελματίας που υπάγεται στο πρόγραμμα φτάνει τα 24.000 ευρώ. Η πρώτη δόση, ύψους 6.000 ευρώ, δίνεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία.


Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο www.oaed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: