Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργικές μάχες για τις χρυσές business

Τα μεγάλα συμφέροντα πιέζουν ξεδιάντροπα για δουλειές


protothema.gr
ΑΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ όλα παραμένουν ίδια και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις αρμοδιότητες, εντούτοις είναι βέβαιο πως όλα (ή σχεδόν όλα) αλλάζουν στο κρίσιμο και ακανθώδες περιβάλλον των κυβερνητικών ευθυνών γύρω από την Ενέργεια, που σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πρώτης γραμμής για επενδύσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μπορεί στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη να βρήκε έναν νέο αντίπαλο τον οποίο και περιόρισε καταρχήν στα «χωράφια» της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας και δι’ αυτής της μεθόδου να κράτησε (προς το παρόν τουλάχιστον) ολόκληρο το «πακέτο» («Περιβάλλον και Ενέργεια ως αδιάσπαστη ενότητα»), όπως άλλωστε είχε αξιώσει μέσω των ισχυρών διασυνδέσεών της με μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού, σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία του έμπειρου περί τα ενεργειακά (καθώς ήταν και ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή για την Ανάπτυξη) αλλά και αξιόπιστου συνομιλητή των αγορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λειτουργεί ως αντίπαλον δέος σε απόψεις, θέσεις και κυρίως συμπεριφορές της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες χαρακτηρίζονται βάσιμα ως αντιαναπτυξιακές και αντιεπενδυτικές.

Η επιμονή της υπουργού στην υπεράσπιση μιας εντελώς δογματικής άποψης για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου της, που συνοψίζεται στο μότο «Δεν έχει νόημα ένα υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς την Ενέργεια», αφήνει παρακαταθήκες για ενδοκυβερνητικές διενέξεις και συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ότι η κυρία Μπιρμπίλη και μια πολυάριθμη ομάδα συνεργατών της αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε έστω… νύξη για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων σε χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος και σε χαρτοφυλάκιο Ενέργειας, αλλά επιμένει να δαιμονοποιεί οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας πλην των εναλλακτικών (ΑΠΕ).

Η ανάληψη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον επιτυχημένο στο προηγούμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, σε κάθε περίπτωση αλλάζει τα δεδομένα και διαμορφώνει ένα πολύ πιο σύνθετο περιβάλλον, όπου οι επιμέρους κυβερνητικές αρμοδιότητες περνούν σε μια φάση ρευστότητας. Μπορεί, παρά τις άνωθεν υποσχέσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης να μην πήγε στο νέο πόστο συνοδευόμενος από την πρώτη μέρα και από τις αρμοδιότητες της Ενέργειας, ωστόσο η εν γένει παρουσία και συμμετοχή του στα νέα κυβερνητικά θεσμοποιημένα όργανα συντονισμού και εποπτείας δράσης σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης θα διαφοροποιήσει το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς μονοκρατορίας της κυρίας Μπιρμπίλη.

Κυβερνητικός παράγοντας που έχει την ευχέρεια να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δεδομένα της επόμενης μέρας του ανασχηματισμού επιμένει ότι «ο Χρυσοχοΐδης, έστω και στο προς το παρόν κουτσουρεμένο από αρμοδιότητες υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ένας ισχυρός και υπολογίσιμος παίκτης στην κυβερνητική παρτίδα». Κι αυτό διότι όπως υποστηρίζει ο ίδιος παράγων η κυρία Μπιρμπίλη εφεξής θα πρέπει να πείθει για την ορθότητα των απόψεών της αλλά και το… χρήσιμο των επιλογών της και να μην επαναπαύεται στην ασφάλεια των αρμοδιοτήτων της. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κ. Χρυσοχοΐδης από τη νέα του θέση θα έχει στη διάθεσή του και επαρκή… αντίδοτα αλλά και αποτελεσματικά αντίβαρα απέναντι στον λεγόμενο «πράσινο αυτισμό» της σημερινής υπουργού.

Παράδειγμα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για ζητήματα της ΔΕΗ (ένα από τα φέουδα της κυρίας Μπιρμπίλη και των στενών συνεργατών της, όπως ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάλας), αλλά και οι διαδικασίες για το ΕΣΠΑ, όπου λογικά εντάσσονται αρκετές «πράσινες» δράσεις που ενδιαφέρουν τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Πάντως, κορυφαία κυβερνητική πηγή μετέδιδε την πληροφορία ότι ο «τελικός διακανονισμός για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και ίσως όχι μόνον γι' αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού θα έχουν προσμετρηθεί επιδόσεις…».

Λοβέρδος εναντίον Γερουλάνου για τον ΟΠΑΠ

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ οδηγούνται δύο από τα πλέον επιφανή στελέχη της κυβέρνησης: οι υπουργοί Υγείας, Διατροφής και Αθλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τον ανασχηματισμό. Ο κ. Γερουλάνος θεωρεί ότι πρέπει να μείνει στην αρμοδιότητά του ο Οργανισμός, μέσω του οποίου ασκείται η πολιτική χρηματοδότησης του αθλητισμού, καίτοι η σχετική ευθύνη φαίνεται να μετατίθεται από το υπουργείο του σε εκείνο του κ. Λοβέρδου στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών και της νέας λογικής που θέλει την άθληση και τη διατροφή να συνδέονται με την υγεία.

Η στάση του κ. Γερουλάνου ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να μη χάσει και άλλες αρμοδιότητες μετά την αιφνιδιαστική ανατροπή των δεδομένων που επέφερε στο υπουργείο του ο ανασχηματισμός. Ο κ. Γερουλάνος απώλεσε και την ευθύνη των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία πέρασαν στον αναπληρωτή υπουργό του κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ ο τομέας του τουρισμού φαίνεται να ανατίθεται στον υφυπουργό κ. Γιώργο Νικητιάδη. Εξ ου και έχει αναγορεύσει το θέμα του ΟΠΑΠ σε ζήτημα γοήτρου, ζητώντας από το γραφείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διατηρήσει τη σχετική αρμοδιότητα. Το όλο θέμα βρίσκεται στον αέρα, με τη γενική γραμματέα του πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως θεωρεί αδιανόητο και από πολιτική και από νομική άποψη να υπάρξει αποκόλληση του ΟΠΑΠ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο Οργανισμός έτσι κι αλλιώς είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την άσκηση της πολιτικής στον αθλητισμό και δεν νοείται να είναι σε άλλο υπουργείο.Ο υπουργός Υγείας είχε πρόθεση να θέσει το θέμα ακόμη και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά η διευθέτηση της διαφοράς μετατέθηκε για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίχθηκε ότι ο ΟΠΑΠ αφορά στον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι στην ερασιτεχνική άθληση.

Ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες είναι ότι επιδιώκει να διατηρήσει στον έλεγχό του ακόμη και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος! Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να διαχειριστεί ένα επιπλέον διπλό πρόβλημα με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Υγείας. Το πρώτο σκέλος αφορά τη δική του ψυχολογία, καθώς περίμενε κάτι καλύτερο στον ανασχηματισμό, μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής του στο υπουργείο Εργασίας. Ηλπιζε ότι θα γινόταν επικεφαλής ενός υπερυπουργείου κοινωνικών υποθέσεων, όπου θα συγχωνεύονταν το Εργασίας και το Υγείας ή θα μετακινούνταν σε ένα άλλο, πιο βατό και με λιγότερο πολιτικό κόστος πόστο.

Το δεύτερο αφορά τη χωροταξία. Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να έχει την κύρια βάση του στο πολύπαθο πολιτικά κτίριο της Αριστοτέλους, το οποίο έχει ταυτιστεί με αποτυχημένες πολιτικές ηγεσίες. Ετσι αποφάσισε να εγκατασταθεί στο σύγχρονο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην αρχή της Κηφισίας, προκαλώντας γενικότερες ανακατατάξεις στις υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται εκεί. Φυσικά εκεί βρίσκεται και ο υφυπουργός κ. Χρήστος Αηδόνης, που πάντως δεν επιθυμεί πολυτέλειες, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Κώστας Μπιτσαξής, για την τύχη του οποίου ωστόσο πολλά συζητούνται στο παρασκήνιο, καθώς η μέχρι τώρα θητεία του είναι μάλλον προβληματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: