Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα αισιοδοξίας και συλλογικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό

nooz.gr
Μήνυμα «συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης, συλλογικής απόφασης» για την αναμόρφωση της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

«Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Η μάχη αυτή, δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη, ή την κερδίζουμε όλοι - όλοι μαζί - ή βουλιάζουμε όλοι μαζί», τόνισε, κάνοντας λόγο για μία «πρόκληση», που «δεν είναι κομματική», αλλά «πατριωτική».

«Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς», ανέφερε, «και όπως μαζί καταφέραμε να σώσουμε την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία, μαζί θα καταφέρουμε και να την αλλάξουμε ριζικά, να την αναμορφώσουμε, να την βγάλουμε οριστικά από την κρίση».

«Τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε για την Ελλάδα, παντού. Μια μάχη, χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης». «Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω τις δυσκολίες. Συμπάσχω με όσους φορτώνονται αμαρτίες άλλων. Αλλά αυτή η μετάβαση, όσο επώδυνη κι αν είναι, είναι ο τοκετός που γεννά μια διαφορετική Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζουν:

1. Την απελευθέρωση των φορτηγών.

2. Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων.

3. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

4. Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, «για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη».

5. Το νέο πλαίσιο για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

6. Το νέο αναπτυξιακό νόμο.

7. Την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις.

8. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

9. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

10. Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο.

11. Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και την ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων, για να σταματήσει επιτέλους η διαφθορά.

12. Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

13. Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

14. Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.

15. Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

Για τις «μεγάλες αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε:

-Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή, με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος. Ξεκινήσαμε με τον «Καλλικράτη», νομοθετήσαμε τη «Διαύγεια», βάλαμε το ΑΣΕΠ παντού, προχωρήσαμε στην χωρίς εξαιρέσεις αξιοκρατία στις προαγωγές στο Δημόσιο. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια βούληση, με το ίδιο πάθος, με έναν νέο εκλογικό νόμο, που κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και κάνει τον πολιτικό υπόλογο μόνο στους πολίτες.

-Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, δεύτερο μήνυμα: προστατεύουμε τους ευάλωτους.

Ήδη, ξεδιπλώνουμε πια ένα Δίχτυ Προστασίας, που δεν υπήρχε στην αγορά εργασίας, με κίνητρα ύψους 1 δις ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ήδη, σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα θα βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55 - 64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, που θα επιδοτείται.

Στόχος μας, στο προσεχές τετράμηνο, κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αποφασίσαμε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες - νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.

Ενισχύουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και με Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Ήδη, από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Διπλασιάσαμε ήδη, το 2010, το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων, και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες.

Και βεβαίως, θέλω να ανακοινώσω ότι θα πάρω πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους, να καταρτίσουμε έναν Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, έναν Χάρτη που θα αλλάζει το τοπίο του προνοιακού μας συστήματος. Θα το εκσυγχρονίσει και θα εγγυάται την ισότητα των δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη.

Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη. Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη.

Μέχρι το τέλος του 2011, οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.

Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις, αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνούν ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών, και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων, να κάνει ό,τι καλύτερο, ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και τον χειμώνα αυτό.

- Τρίτη μεγάλη αλλαγή: ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ήδη, έχουμε θεσπίσει ένα φορολογικό πλαίσιο, που δίνει έκπτωση από το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας. Είχαμε δεσμευτεί για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή των κερδών, αυτών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση και, μέσω της νέας επένδυσης, να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, λοιπόν, δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση, που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει, επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο, δηλαδή από το 2011. Ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Η χώρα μας χρειάζεται και μεγάλες επενδύσεις. Και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Γι’ αυτό δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το λεγόμενο «fast track».

Στους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Επενδύσεων, με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

-Τέταρτη μεγάλη αλλαγή: βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα. Θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις. Να κλείσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Να γίνει μια νέα αρχή.

- Πέμπτη μεγάλη αλλαγή: το πρότυπο της ανάπτυξης, η πράσινη ανάπτυξη.

Ήδη, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρήσαμε στην αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όλων των τεχνολογιών ισχύος περίπου 5000 MW.

Στο Αιγαίο, δρομολογούμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις διασυνδέσεις των νησιών, για την αξιοποίηση του αέρα, του ήλιου, του πλούσιου δυναμικού των νησιών μας.

Ξεκινάμε επίσης πιλοτικές παρεμβάσεις παντού, σε κάθε δραστηριότητα, ώστε η πράσινη ανάπτυξη να μπει στη ζωή μας. Στον προγραμματισμό μας, προτεραιότητα είναι οι πράσινες γειτονιές στις ενεργειακά φτωχές περιοχές των πόλεών μας, το πράσινο ορεινό χωριό στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες, το πράσινο νησί, που είναι έργα τα οποία ξεκινούν άμεσα.

- Εκτη μεγάλη αλλαγή: επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρώτο βήμα: η Ελλάδα να πρωτοστατήσει, να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θα έχει όλο το διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο - διδακτικά βιβλία, εγχειρίδια, μαθήματα, σημειώσεις, διαλέξεις.

Δεύτερο βήμα: το άνοιγμα του σχολείου και του πανεπιστημίου στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ανατροπές:

· Αυτονομία και αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

· Νέο μοντέλο διοίκησης, με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας.

· Με εισαγωγή σε σχολή - με διαφορετικό εισαγωγικό σύστημα - ή ακόμη και στο πανεπιστήμιο, αντί να μπαίνει στο τμήμα, για να υπάρχει η επιλογή για τον φοιτητή.

· Με εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης.

· Με άνοιγμα σε προγράμματα που βοηθούν τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων.

· Με τα ΤΕΙ μοχλό ανάπτυξης σε κάθε περιοχή.

· Με μια νέα σχέση των πανεπιστημίων με κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα, αλλά και με τις επιχειρήσεις της χώρας, και με νέες κατευθύνσεις στο χώρο της έρευνας συνολικά, ώστε να αξιοποιείται το ελληνικό μυαλό και να αξιοποιείται για την αξία των ελληνικών προϊόντων, για τα καινοτόμα ελληνικά προϊόντα.

«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια μάχη απέναντι σε αρρωστημένες λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες, για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον ελληνικό λαό, απέναντι στο ΄΄δεν γίνεται΄΄. Με απόλυτη σιγουριά ότι, αυτή την μάχη, θα την κερδίζαμε μαζί. Και θα την κερδίσουμε μαζί», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

«Το ΄΄δεν γίνεται΄΄, να το κάνουμε ΄΄ναι, γίνεται΄΄. Με απόλυτη αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ότι μπορούμε να κάνουμε την χώρα μας όλα αυτά που έχει τις δυνατότητες να γίνει», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, λέγοντας ότι συνέβη ίσως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην ιστορία.

Επίσης, απάντησε σε όσους λένε ότι φταίει η τρόικα για τα προβλήματα στη χώρα: «Πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η ΄΄τρόικα΄΄. Αλλά καμία ΄΄τρόικα΄΄, κανένα μνημόνιο, κανένα ΔΝΤ δεν φταίει για τη δύσκολη -για την οριακή - θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει».

Σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα παρατήρησε ότι κανείς δεν πίστευε ότι οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο.

«Το τέλος του έτους θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: