Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ


Ρεπορταζ:Η.ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ
Απο:ΕΘΝΟΣ


Την ανατροπή στον Δήμο της Αθήνας ύστερα από 24 χρόνια μπορεί να φέρει η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη, η οποία στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους....

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διενήργησε η εταιρεία «Marc» για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής» φανερώνει πολλές εκπλήξεις. Προοιωνίζεται δε ντέρμπι που θα κριθούν την ημέρα της κάλπης, μεταξύ των βασικών υποψηφίων στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεταξύ του δεύτερου και τρίτου υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής.


Οσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της «Marc», ο Γ. Καμίνης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση στην πρόθεση ψήφου από τον βασικό ανθυποψήφιό του και σημερινό δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη. Η απόσταση θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ακόμα και πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εφόσον βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία σήμερα είναι σχετικά χαμηλή.


Ενα άλλο ποιοτικό στοιχείο που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών είναι ότι η δυσαρέσκεια που καταγράφεται για τον σημερινό δήμαρχο Αθηναίων είναι ευρεία τόσο εκτός όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος που τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας.


Στο ερώτημα ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν οι δημότες αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 31% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον σημερινό δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και το 28,5% τον Γ. Καμίνη. Επίσης το 6,8% προτιμά τον Γ. Σοφιανό του ΚΚΕ, το 4,1% τον υποψήφιο που θα αποφασίσει ο Συνασπισμός, ενώ το 7,4% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Κακλαμάνης αποσπά το 38,9% των ψήφων και ο κ. Καμίνης το 34,5% με ένα 5,1% αναποφάσιστων και το 14,3% να υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει.


Οσον αφορά το προφίλ των δύο βασικών υποψηφίων, οι αρνητικές γνώμες για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων είναι περισσότερες από τις θετικές. Το 49% των ψηφοφόρων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για τον κ. Κακλαμάνη έναντι του 47,4%, που έχει θετική και μάλλον θετική. Μάλιστα αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων και το 27,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ.


Για τον Γ. Καμίνη οι θετικές γνώμες φτάνουν το 34,7% και οι αρνητικές το 26,3%, όμως το 39% των ψηφοφόρων δεν έχει διαμορφωμένη άποψη, αποτέλεσμα της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς του.


Ο κ. Κακλαμάνης έχει μεγαλύτερη απήχηση σε ψηφοφόρους της ΝΔ, στον γυναικείο πληθυσμό και στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Ο κ. Καμίνης απολαμβάνει υποστήριξη τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ενώ καταφέρνει να διεισδύσει σχεδόν ισόρροπα σε όλες τις ομάδες ψηφοφόρων, όπως αυτές χωρίζονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία με μια κάπως μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ηλικίας 18 ως 34 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: