Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Κλίμα σαρωτικού ανασχηματισμού στο Καστρί

Σκοπός η αναστήλωση της δημόσιας εικόνας Παπανδρέου


http://img.protothema.gr
Βαριά είναι από το πρωί η ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα σαρωτικό και δομικό ανασχηματισμό, αλλάζοντας άρδην τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Παρότι ουδείς είναι βέβαιος για τις τελικές του αποφάσεις ο κ. Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα από μηδενική βάση, αναδιανέμοντας ρόλους, χωρίς να αναγνωρίζει κανένα υπουργικό και άλλο κεκτημένο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ανασκευάσει την δημόσια εικόνα του, που έχει πληγεί από τις τελευταίες εξελίξεις, με τις δυστοκίες στην εξεύρεση υποψηφίων γι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του εάν δεν κάνει τώρα δυναμικές κινήσεις ανάταξης του κύρους του τότε θα εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο προσωπικής πλέον φθοράς και αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει δύο συντονιστές για το κυβερνητικό έργο, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θα εποπτεύει την οικονομική πολιτική. Έτσι θα μπει υπό επιτροπεία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με την πολιτική του έχει δυσαρεστήσει στενούς συνεργάτες και ανθρώπους του κ. Παπανδρέου, όπως τον αδελφό του Νίκο Παπανδρέου.

Παράλληλα συζητούνται έξοδοι πολλών υπουργών και υφυπουργών από την κυβέρνηση, αλλά και μετακίνηση κορυφαίων υπουργών, που μέχρι τώρα θεωρούνταν ακλόνητοι στις θέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Καστρί αργά το μεσημέρι για να ξεκινήσει σε στενό κύκλο τις προετοιμασίες για τον ανασχηματισμό και σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές αναμένεται να γίνουν σήμερα ή αύριο Τρίτη.

Αναβαθμίζονται στελέχη “εμπιστοσύνης”

Σε κάθε περίπτωση, δύο πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από το εύρος των αλλαγών σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών, η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Δημήτρης Στεφάνου θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στο νέο σχήμα πέριξ του πρωθυπουργού και με σκοπό να συντονιστεί καλύτερα η δουλειά στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Βάρτζελη, που είναι μέχρι σήμερα διευθύντρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και θεωρείται χαμηλών τόνων, εργατική και επιτυχημένη, θα αναλάβει θέση γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου σε ένα ρόλο συντονίστριας όλων των επιμέρους τομέων στο γραφείο του κ. Παπανδρέου.

Η νέα αυτή θέση θα είναι κρίσιμη, ενώ θα υποστηρίζει και τον υπερυπουργό συντονισμού, σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

Παράλληλα ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου προορίζεται να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Λύτρα.

Ο κ. Στεφάνου συζητούνταν για γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, όμως τότε κρίθηκε αναγκαίο να πάει με τον Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και να αναλάβει το πόστο ένας πιο έμπειρος παράγοντας, όπως είναι ο κ. Λύτρας.

Τώρα όμως θεωρείται ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για αναβάθμισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: