Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Έλλειμμα – τραγωδία στο 15,4% η κληρονομιά Καραμανλή

Οι "αστερίσκοι" φεύγουνε, η Τρόικα και τα μέτρα ήρθαν



http://img.protothema.gr
Με "εξορθολογισμό" κρατικών δαπανών και όχι με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές όσες προβλέπει το Μνημόνιο, δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα καλύψει την "μαύρη τρύπα" που ανοίγει από την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η οποία σήμερα αναθεώρησε το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, στο 15,4% του ΑΕΠ (έναντι εκτίμησης 13,6% τον Απρίλιο).

Η ανακοίνωση της κληρονομιάς Καραμανλή έρχεται την ίδια μέρα της έλευσης των ελεγκτών της Τρόικας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να περάσει σταδιακά τα νέα μέτρα για τα οποία υπάρχει πίεση προκειμένου να συγκεντρωθούν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης η Eurostat αναθεώρησε και το δημόσιο χρέος σε 126,8%.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στα εξής:

• Ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ)
• Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ)
• Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%)

Η αναθεώρηση του χρέους οφείλεται κυρίως στα εξής:

• Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκ. ευρώ)
• Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκ. ευρώ)

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει κυρίως ότι:
- η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας
- το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται σε 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ
- το 2010 επιτυγχάνεται μείωση ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ ή περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί).
- η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται ως το 2014, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010.

Ειδικότερα αναφέρει ότι με την ανακοίνωση η Eurostat επικυρώνει οριστικά τα δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, αποσύροντας κάθε επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών "με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας".

"Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα", τονίζεται στην ανακοίνωση όπου αποκλείονται ρητά και κατηγορηματικά οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση κατηγορεί και την ΝΔ για την οικονομική διαχείριση της χώρας αφού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, "τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων… Αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Μια προσπάθεια που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα και οδήγησε στην πιο μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της".

Απαντά όμως και στους επικριτές της αφού τονίζει πως "παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. Από ένα έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ το 2009 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων το έλλειμμα το 2010 μειώνεται σε 9,4%. Σε απόλυτους αριθμούς από άνω των 36 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010. Μία μείωση που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για «υστερήσεις», «αποτυχία» και «ελάχιστη μείωση του ελλείμματος» στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών.
Έχοντας επιτύχει αυτό το μέγεθος προσαρμογής, η Ελλάδα αποδεικνύει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Εάν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%".

Δεν υπάρχουν σχόλια: