Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

“Κόψτε 8% τους μισθούς, δεν γίνεται αλλιώς!”

Έκθεση- βόμβα της Credit Suisse για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr
Ο αποπληθωρισμός –ουσιαστικά μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών που θα συμπιέσει τις τιμές σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας- είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse η μοναδική λύση για την Ελλάδα.

Ο οίκος υπολογίζει ότι οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 8% τα επόμενα πέντε χρόνια για να γίνει η ελληνική οικονομία κατά 5% ανταγωνιστικότερη έναντι της γερμανικής από ό, τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Πιο επώδυνη θα πρέπει να είναι η διαδικασία προσαρμογής μόνο στην Ιρλανδία, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 9,1% στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Ισπανία, απαιτείται μείωση μισθών κατά 7,7%.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου, η διαδικασία αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με μοναδική εξαίρεση την Ιρλανδία.

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι δεν μπορούν παρά να εκφράσουν την αβεβαιότητά τους ως προς το πόσο εφαρμόσιμη πολιτικά είναι μια τέτοια επώδυνη συνταγή για τις οικονομίες, με δεδομένο ότι η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 10% σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και κινείται προς το 15%.

Παρόλα αυτά, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι η σημερινή κατάσταση σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι μη διατηρήσιμη. Εάν το ελληνικό χρέος έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, τότε, το κόστος των τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ήταν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα!

Στην ίδια έκθεση, πάντως, επισημαίνεται ότι τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες χώρες, δεν συνιστούν και συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Νέα μέτρα βλέπει και η ΕΚΤ

Την ώρα που συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις της Ιρλανδίας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την εξεύρεση ενός «οδικού χάρτη» για την διάσωση της χώρας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτόριο Κονστάνσιο, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι «η Ιρλανδία μπορεί να προσφύγει στα κεφάλαια του μηχανισμού βοήθειας που έχει ήδη στηθεί στην Ευρώπη».

Αυξάνονται έτσι οι πιέσεις προς το Δουβλίνο, που ήδη δέχεται στενό «πρέσινγκ» κυρίως από τη Γερμανία, να δεχθεί την καταφυγή του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Κονστάντσιο αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι η χώρα θα χρειαστεί οπωσδήποτε να λάβει νέα μέτρα προκειμένου αφενός μεν να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των ετών 2009 και 2010, όπως αυτή προκύπτει από την σημερινή αναθεώρηση του ελλείμματος και του συνολικού της χρέους και αφετέρου για να καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2011.

Διαβάστε την έκθεση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: