Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Επιμένει στην ολική επαναφορά η ηγεσία της ΝΔ

Η αποτίμηση της Ρηγίλλης


http://img.protothema.gr/
Επιμένει στο σύνθημα «για ολική επαναφορά» η Ρηγίλλης κάνοντας τη δική της ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών.

Η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να εμφανίσει εικόνα ικανοποίησης παρά το εμφανές μούδιασμα που επικρατεί στην Ρηγίλλης από την ώρα που άρχισαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν αρκέστηκε στο θετικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, αντίθετα ανέβασε κι άλλον τον πήχη και μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεινε καλώντας τους πολίτες να στείλουν ενισχυμένο το αντιμνημονιακό μήνυμα στην κυβέρνηση έτσι ώστε να μην κάνει ότι δεν το κατάλαβε. Η αίσθηση όμως που επικρατεί μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν και το αντιμνημονιακό μήνυμα αποδυναμώθηκε ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη Κυριακή.

Ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα της κάλπης υποστήριξε ότι «η ΝΔ βγαίνει από τις εκλογές ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη» και ότι το κόμμα του κατάφερε να ρίξει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ κάτω από δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ρηγίλλης πάντως κάνει την δική της αποτίμηση και υποστηρίζει ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς πέτυχε τον πολιτικό του στόχο καθώς έβαλε την ατζέντα των εκλογών ζητώντας από την αρχή να σταλεί το μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην κυβέρνηση». Το μήνυμα εστάλει είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι αντίθετα η κυβέρνηση άλλαξε πολλές φορές την τακτική της. Ξεκίνησε προτάσσοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ο «Καλλικράτης» στην συνέχεια «ο πρωθυπουργός έθεσε τον πολιτικό του εκβιασμό ζητώντας καθαρή εντολή από τον λάό. Ο πολιτικός του εκβιασμός ή η πολιτική του μπλόφα έπεσε στο κενό» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η Ρηγίλλης επέλεξε ως βάση σύγκρισης για τα συμπεράσματά της το ποσοστό που είχε αποσπάσει το 2009 που όπως επισήμανε και ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν το χαμηλότερο στην ιστορία της. Με βάση το ποσοστό του 2009 λοιπόν λέει η ηγεσία του κόμματος η ΝΔ βγαίνει κερδισμένη. «Τότε είχε πλειοψηφία μόνο σε έξι νομούς ενώ σήμερα με το ποσοστό του πρώτου γύρου ανεβάζει την δυναμική της σε πλειοψηφία στους 33 νομούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι θα κερδίσει τέσσερις έως πέντε περιφέρειες αν τελικά πάρει και τα Ιόνια Νησιά ενώ με το ποσοστό του 2009 δεν θα κέρδιζε καμία περιφέρεια. Επίσης λένε ότι και στις περιφέρειες που δεν κερδίζει ανεβάζει τα ποσοστά της. Για την Αττική η Ρηγίλλης λέει ότι στο πρόσωπο του κ. Βασίλη Κικίλια έγινε επιλογή ανανέωσης και το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με οριακούς συσχετισμούς. Η ΝΔ θεωρεί ότι ο κ. Κικίλιας αλλά και ο κ. Παπαναστασίου στην Δυτική Ελλάδα είναι επιλογές πολιτικής επένδυσης για το μέλλον. Στον Πειραιά η ΝΔ θεωρεί ότι συντελέστηκε μεγάλη ανατροπή. Η Ρηγίλλης επιφυλάσσεται να εκφράσει την θέση της αργότερα για την «απώλεια του Δήμου της Αθήνας από τον κ. Κακλαμάνη που στηρίχθηκε και από άλλες δυνάμεις εκτός από τη ΝΔ». Κομματικοί παρατηρητές λένε ότι η απώλεια της Αθήνας μάλλον δεν στεναχωρεί και πολύ την Ρηγίλλης αφού άλλωστε ο απερχόμενος δήμαρχος είχε προσπαθήσει να εμφανισθεί ως ανεξάρτητος ενώ είναι πάντα κοντά στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ήττα του κ. Δημήτρη Δράκου στην Πελοπόννησο όπου η ηγεσία του κόμματος έπαιξε τα ρέστα της μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε μία προσπάθεια να εξωραίσει το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι η ΝΔ πάλεψε μόνη απέναντι σε μία συμμαχία δυνάμεων και κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά της με εξαίρεση το νομό Αρκαδίας όπου σημειώθηκε πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: