Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

17 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Τέτοιες μέρες εδώ και τριάντα επτά χρόνια , ο νους και η καρδιά όλων μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας. Στον Νοέμβρη του 1973.
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες, τους σημερινούς και τους αυριανούς, για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στη σκληρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.
Τριάντα επτά χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο συγκινεί, εμπνέει, θυμίζει πως τα οράματα τού τότε είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Κόντρα σε όσους επιδιώκουν, τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης, εμείς διδασκόμαστε απ' αυτήν και ξέρουμε ότι: η καλύτερη τιμή στο Νοέμβρη είναι σήμερα η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου ,για μια φορά ακόμη έδειξε πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να παραμερίσει την λογική του συμβιβασμού και της υποταγής. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του.
Τριάντα επτά χρόνια μετά, η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τροφοδοτείται από τους κοινωνικούς αγώνες με το σύγχρονο νόημα του συνθήματος «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία ».

Αγώνες για το εισόδημα, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ,την παιδεία , ένα κράτος πρόνοιας. Ειδικά σήμερα, που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο τα κοινωνικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές κατακτήσεις δεκαετιών και επιδιώκεται η υποταγή της ίδιας της κοινωνίας στους νόμους της νεοφιλελεύθερης αγοράς.

Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης και συμβολίζει, όχι μόνο έναν ηρωικό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών.

Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται κανείς.

Το Νοέμβρη του '73, η εξέγερση κατεστάλη βίαια, όμως, καταγράφηκε ως δυνατότητα αντίστασης και ανατροπής.

Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ :
μόνιμη και σταθερή εργασία , χωρίς ελαστικότητες και επισφάλειες ,
ισχυρή κοινωνική προστασία ,
ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ,
ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους,
να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας,
μια πιο ΔΙΚΑΙΗ ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΗ κοινωνία ,
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Όλοι στις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη
«Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία.
Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημήτριος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ Κων/νος
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: