Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ρηγίλλης και Ιπποκράτους στη μάχη για το μαγικό «7»...



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ
Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στον αυριανό δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Ομως, η καθοριστική για τις εντυπώσεις αναμέτρηση θα γίνει στην Αττική και θα είναι διπλή, στην περιφέρεια και στον δήμο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να...
εμπλακεί στο δεύτερο γύρο, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσέδωσε καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να ευνοηθούν οι υποψήφιοί του από τις τοπικές συμμαχίες. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε τις περιοδείες του και η Ν.Δ. επέμεινε στην αντιμνημονιακή στρατηγική της. Και τα δύο κόμματα επιχειρούν να προσεταιριστούν ψηφοφόρους, οι οποίοι στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψηφίους της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά και να μειώσουν τον αριθμό εκείνων που στον πρώτο γύρο δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι εκτιμήσεις, αύριο το βράδυ, είναι τα αποτελέσματα:

* Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, λόγω του μεγέθους της. Ο Γιάννης Σγουρός είχε μικρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι τον ευνοούν οι συσχετισμοί. Σ' αυτούς προτάσσουν το σχετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο ο Γιάννης Δημαράς, το οποίο αποδίδουν σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, που θα επανέλθουν τώρα στη «φυσική» τους κάλπη. Ο δεύτερος του πρώτου γύρου, Βασίλης Κικίλιας, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ποντάρει στην ψήφο δυσαρέσκειας προς τον κυβερνητικό υποψήφιο.

* Στο ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, όπου το μικρότερο, διαχρονικά, ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης καθιστά, για πρώτη φορά, αμφίρροπη την έκβαση της αναμέτρησης. Ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται χωρίς εφεδρείες, καθώς το ΛΑΟΣ τον είχε υποστηρίξει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Γιώργος Καμίνης ποντάρει σε ψήφους από τα αριστερά του, καθώς έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από μεμονωμένα στελέχη, ιδίως από το χώρο του Συνασπισμού.

* Στο ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, όπου η Ν.Δ. αναγκάστηκε να αλλάξει υποψήφιο, λόγω της φθοράς που παρουσίασε ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Ο νέος υποψήφιος Κ. Γκιουλέκας προηγήθηκε στον πρώτο γύρο και ποντάρει στις ψήφους του ΛΑΟΣ και σε εκείνες που πήρε ο Στ. Παπαθεμελής για να κόψει πρώτος το νήμα. Αντίθετα, ο Γ. Μπουτάρης ποντάρει περισσότερο στην, ενδεχόμενη, διάθεση των Θεσσαλονικέων να αλλάξουν διαχειριστές στο δήμο, ύστερα από 26 χρόνια.

* Στο ΔΗΜΟ του ΠΕΙΡΑΙΑ, όπου υποχρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει υποψήφιο (Μίχας αντί Φασούλα) και την τελευταία βδομάδα γίνονται «ανέλπιστες» συμμαχίες, με επίκεντρο τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου (ήταν τρίτος στον πρώτο γύρο). Ο ίδιος ο κ. Μαντούβαλος έκανε δήλωση υποστήριξη στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκο, όμως πολλοί σύμβουλοι του συνδυασμού του αντέδρασαν και τάχθηκαν στον πλευρό του Γιάννη Μίχα.

Ο συνολικός αριθμός των περιφερειών που θα κατακτήσει κάθε κόμμα θα αποτελέσει άλλο ένα κριτήριο που θα κρίνει τη νίκη. Και τα δύο δίνουν μάχη να έχουν το μαγικό αριθμό εφτά, που αποτελεί την πλειοψηφία (σε σύνολο 130), αν και είναι διαφορετική η βαρύτητα καθεμιάς.

**Στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, το αποτέλεσμα θα προσμετρηθεί στον τομέα των εντυπώσεων, καθώς ο κ. Σαμαράς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκλογή του κ. Δράκου (είναι νομάρχης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία). Στον πρώτο γύρο είχε προηγηθεί ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Π. Τατούλης, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: