Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Οι προσδοκίες για δήμους και περιφέρειες

Στοιχήματα για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


http://img.protothema.gr/
Η μάχη για την ουσία και τις εντυπώσεις σε περιφέρειες και δήμους φτάνει πλέον στο απόγειό της για τα επιτελεία της Ιπποκράτους και της Ρηγίλλης, καθώς η δεύτερη Κυριακή των εκλογών ενδεχομένως να μην αφήνει τα ίδια περιθώρια με την πρώτη στον χαρακτηρισμό και των δύο ως νικητών.

Είναι προφανές ότι τα πάντα θα κριθούν στις 11 περιφέρειες που δεν έχουν αναδείξει νικητή από την 1η Κυριακή καθώς και στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είναι πιθανή και η πλήρης ανατροπή του σκηνικού αλλά και η διατήρησή του.

Στις περιφέρειες, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία “γοητεύονται” από τον μαγικό αριθμό “7”. Το κυβερνόν κόμμα έχει επικεντρώσει την προσπάθειά του στην Αττική (Γιάννης Σγουρός), στην Πελοπόννησο (Πέτρος Τατούλης), στην Στερεά Ελλάδα (Κλέαρχος Περγαντάς) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Άρης Γιαννακίδης). Στην Ιπποκράτους θεωρούν ως σίγουρη την επικράτηση σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνια νησιά, άρα με δεδομένο ότι από την πρώτη Κυριακή έχουν κερδίσει Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, μια επικράτηση στις τρεις από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιφέρειες θα τους φέρει στον αριθμό – κλειδί, που δίνει πλειοψηφία στο σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας.

Ανάλογα, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι κερδίζει τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου. Μετά την ρήξη Τατούλη – Σαραβάκου, η Ρηγίλλης διατηρεί αυξημένες ελπίδες για την Πελοπόννησο, ενώ δεν αποκλείει την έκπληξη σε μία από τις περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Ιονίων. Τα μεγάλα στοιχήματα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι πάντα η περιφέρεια Αττικής και η Πελοπόννησος.

Ως προς τους δήμους, στο ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν στη μεγάλη ανατροπή στο δήμο της Αθήνας, όπου η Νέα Δημοκρατία εκλέγει δήμαρχο συνεχώς από το 1986 και μετά.

Ευελπιστούν ότι ο Γιάννης Μίχας θα τα καταφέρει στον Πειραιά και αν και οι δύο συγκεκριμένοι δήμοι κερδηθούν, η Ιπποκράτους εκτιμά ότι θα πρόκειται για εξέλιξη ικανή να περάσει σε δεύτερη μοίρα οποιοδήποτε άλλο εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη θεωρείται η ανατροπή στη Θεσσαλονίκη, όμως υπάρχει έντονη ανησυχία για άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής.

Η Ρηγίλλης, από την πλευρά της, θεωρεί ότι έχει αυξημένες πιθανότητες για να κερδίσει και τους τρεις μεγάλους δήμους. Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι του κόμματος προηγούνται ενώ στον Πειραιά οι συσχετισμοί φαίνεται ότι ανατρέπονται μετά την δημόσια στήριξη που πρόσφερε ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος στον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: