Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε παρέμβασή του στο Μega, διέψευσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης μίλησαν στο Dow Jones Newswire για πρόσθετα μέτρα, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κουραστεί, όλο αυτόν τον καιρό, να τρέχει πίσω από δήθεν και υποτιθέμενες, ανώνυμες, δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε δεσμευτεί και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στο μνημόνιο, τα 9,1 δισ. ευρώ, είναι μέτρα που είναι αρκετά. Θα κάνουμε συζήτηση με την τρόικα, να δούμε αν και αυτοί πείθονται απ’ αυτή την επιχειρηματολογία».
«Αν χρειαστεί να κάνουμε μια περαιτέρω προσαρμογή, σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η προσαρμογή θα είναι από μείωση δαπανών του Δημοσίου, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει σπατάλη και μπορεί να μειωθεί», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι έχουμε μιλήσει και για την ανάγκη να μειωθούν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, και για την ανάγκη περαιτέρω συγυρίσματος του κράτους, παραδείγματος χάρη αυτό που έχουμε ξεκινήσει στο χώρο της υγείας και στο φάρμακο, που θα αποδώσει το 2011, και άλλων τέτοιου είδους μέτρων μείωσης δαπανών του Δημοσίου».
Σε άλλη ερώτηση εάν η τρόικα ζητήσει επιπλέον μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Μελετάμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις. Αυτή τη δουλειά κάνουμε αυτό τον καιρό. Αυτά είναι πράγματα που έχουμε κουβεντιάσει και με τους υπουργούς που κάναμε διμερείς συναντήσεις. Κοιτάμε διαφορετικά σενάρια, αλλά όλα αυτά που έχουν ακουστεί, με τα νούμερα που έχουν ακουστεί, για τα παραπάνω μέτρα, π.χ. αν είναι 4 δισ. ευρώ κλπ, δεν ισχύουν».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «το 2010, έγινε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε αυτή τη χώρα. Είναι μια προσαρμογή που πλησιάζει το 6%». «Η προσαρμογή είναι παραπάνω σε απόλυτα νούμερα, παραπάνω από 14 δισ. ευρώ μείωση του ελλείμματος», επισήμανε, δηλώνοντας πως «το έλλειμμα του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ το είχε προγραμματίσει στα 10 δισ. και κατέληξε στα 35 δισ. ευρώ. Εμείς το πήραμε στα 35 δισ. και το κατεβάσαμε στα 20 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνετε για τι προσαρμογή μιλάμε. Πράγματι, υπήρξε υστέρηση στα έσοδα, αλλά την καλύψαμε από μείωση δαπανών».
Τη Δευτέρα, θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Eurostat, τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Eurostat θα οριστικοποιήσει το έλλειμμα για το 2009 σε επίπεδο άνω του 15% του ΑΕΠ (από 13,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), ενώ για το 2010, λόγω και της υστέρησης στα έσοδα, ενδέχεται να διαμορφωθεί σε 9,3%- 9,5% του ΑΕΠ (από 8,1% του ΑΕΠ, που ήταν ο αρχικός στόχος στο μνημόνιο και 7,8% του ΑΕΠ, που ήταν ο μεταγενέστερος).
Επισημαίνεται ότι το γ΄ τρίμηνο εφέτος καταγράφηκε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης κατά 4,5%.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά την παραμονή του, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου