ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Μετατάξεις, συγχωνεύσεις και περικοπές στα επιδόµατα...
Ο Σταθµός Λαρίσης στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζοµένων στον ΟΣΕ στα τέλη Οκτωβρίου. Στον προϋπολογισµό του 2011 το βάρος για τη δηµοσιονοµική εξυγίανση πέφτει στις περικοπές των δαπανών στις συγκοινωνίες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ∆ηµοσίου
Η ώρα των ΔΕΚΟ σήµανε µε τον προϋπολογισµό του 2011, που κατατίθεται σήµερα στη Βουλή, αφού...
εκεί θα πέσει το µαχαίρι, µε περικοπές περίπου 800 εκατ. ευρώ.Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τη µείωση προσωπικού και αποδοχών και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται κλείσιµο ορισµένων και συγχωνεύσεις άλλων.
Η µείωση προσωπικού θα γίνει κυρίως µε τη µη ανανέωση συµβάσεων ορισµένου χρόνου, καθώς και µε µετατάξεις ή συνταξιοδοτήσεις όσων βρίσκονται κοντά στησύνταξη. Στις αποδοχές, το µαχαίρι θα πέσει µέσω των επιδοµάτων, τα οποία θα περιοριστούν στο8% των βασικών αποδοχών, κάτι που συνεπάγεται µεγάλες απώλειες, κυρίως των υψηλόµισθων.
Οι πρώτες ∆ΕΚΟ που θα υποστούν τις παρεµβάσεις αυτές θαείναι οι ζηµιογόνες. Μετά τον ΟΣΕ, έρχεται η σειρά των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Θα κλείσει, επίσης, και µια σειρά από φορείς του ∆ηµοσίου.
Ο προϋπολογισµός του 2011 συντάχθηκε υπό τις οδηγίες της τρόικας, µε βασική κατεύθυνση την εµµονή στον στόχοτου Μνηµονίου για µείωση του ελλείµµατος στα 17 δισ.ευρώ (περίπου 7,4% του ΑΕΠ), παρά την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 και τηνυπέρβαση που αναµένεται να σηµειωθεί στο έλλειµµα του 2010. Κι αυτό για να µην υπάρξει καµία αµφισβήτηση της αποφασιστικότητας της χώραςνα εξυγιάνει την οικονοµία της. Τα βασικά του µεγέθη κλείδωσαν σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονοµικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, µε τηνηγεσία της αντιπροσωπείας της τρόικας, όπου συµµετείχε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύµβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Λουκάς Παπαδήµος.
Ετσι, απαιτήθηκαν πρόσθεταµέτρα, επιπλέον εκείνων πουείχαν αρχικά σχεδιαστείστο Μνηµόνιο, της τάξης των4 δισ. ευρώ, ταοποία επικεντρώνονται στηνπερικοπή των δαπανών των ∆ΕΚΟ και του τοµέα της υγείας και στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.
Τα µέτρα
Πέραν των ∆ΕΚΟ, τα βασικότερα µέτρα του νέου προϋπολογισµού, παλιά και νέα, είναι τα εξής: Αύξηση του µεσαίου συντελεστήΦΠΑ, µε τον οποίο φορολογούνται κυρίως τα τρόφιµα, από 11% σε 13% και του χαµηλού συντελεστή από 5,5% σε 6,5%. Στον χαµηλό συντελεστή θα µεταφερθούν, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα φάρµακα και τα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο.
Αύξηση των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων. Περικοπές αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων, όχι µόνο των ∆ΕΚΟ, αλλάκαι του στενού δηµόσιου τοµέα, µέσω της καθιέρωσης ενιαίουµισθολογίου. Τα επιδόµατα των πιο«προνοµιούχων» αναµένεται να µειωθούν δραστικά.
Περικοπές επιδοµάτων που δίνει το ∆ηµόσιο µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια. Ετσι, π.χ., ένας πολύτεκνος µε υψηλό εισόδηµαδεν θα δικαιούται πολυτεκνικό επίδοµα.
∆ραστικές περικοπές των δαπανών στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση µέσω µέτρωνόπως η καθιέρωση διπλογραφικού συστήµατος και νέου συστήµατος προµηθειών.
Μείωση δαπανών άµυνας.
Ο πρΟΫπΟλΟΓιςΜΟς
Οι βασικές προβλέψεις για το 2011 «κλείδωσαν» σε χθεσινή σύσκεψη µε τους «επιτηρητές» στο υπουργείο Οικονοµικών
Τρόικα: «Κόψ’ τε κι άλλα, αλλιώς...»
ΕπιφυλάξΕις διάτηρΕι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η τρόικα ως προς τους υπολογισµούς της κυβέρνησης για τη µείωση του ελλείµµατος, παρ’ ότι υπήρξε συµφωνία, χθες, στις γενικές κατευθύνσεις των µέτρων του προϋπολογισµού του 2011.
Συγκεκριµένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίθεση µε την έκδηλη ικανοποίηση που υπήρχε στην πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρµογής του Μνηµονίου, αυτή τη φορά επισηµάνθηκαν και αδυναµίες, παρά την αναγνώριση της καταβαλλόµενης προσπάθειας. Οι αδυναµίες, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αφορούν τόσο τα αποτελέσµατα του 2010, όπου η σηµειωθείσα υστέρηση εσόδων δεν πέρασε ασχολίαστη, όσο και τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το2011. Τα νέαµέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση είναι µεν στην κατεύθυνση που η τρόικα επιθυµεί, δηλαδή είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, και επικεντρώνονται στην περικοπή δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, πλην όµως δεν έχουν ακόµη συγκεκριµενοποιηθεί σε βαθµό που να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατικότητά τους. Επιπλέον, η εφαρµογή πολλών από αυτά εξαρτάται από τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, κάτιστο οποίο οι «τροϊκανοί» έχουν µάθειπλέον να µη βασίζονται. Αυτό αφορά µεταξύ άλλων την πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη των οφειλών προς το κράτος, καθώς και τη µείωση των δαπανών φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, όπως τα νοσοκοµεία και οι ΟΤΑ. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι διαπραγµατεύσεις θα συνεχισθούν και τις επόµενες ηµέρες, µε σκοπό τα µέτρα να συµπληρωθούν και να εξειδικευθούν, µε τρόπο που να διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώµενα.
Οι επιφυλάξεις των «τροϊκανών» ενδέχεται να διατυπωθούν, µε έµµεσο ή άµεσο τρόπο, στηνανακοίνωση την οποία θα εκδώσουν τη ∆ευτέρα,σχετικά µε την αξιολόγησήτους, ενόψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα καλείται – εν είδει τελεσιγράφου – να δώσει υπόσχεση ότι οποιαδήποτε απόκλιση σηµειωθεί στην εφαρµογή του προϋπολογισµού θα αντιµετωπισθει άµεσα, χωρίς αναβολές και µε ριζικό τρόπο. ∆ηλαδή, αν χρειασθεί θα ληφθούν πρόσθετα µέτρα.
Κανονικά η εκταµίευση
Χθες,πάντως, οεπίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεωνκ. Ολι Ρεν και ηελληνικήκυβέρνησηδιέψευσαν ότι τίθεται θέµα αλλαγής του χρονοδιαγράµµατος χορήγησης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίσθηκε σε µια νέα προκλητική του δήλωση ο αυστριακός υπουργός Οικονοµικών κ. Γ.Πρελ. «Ανέκαθεν ίσχυε ότι η απόφαση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης τουδανείου θα ληφθεί τον ∆εκέµβριο και η εκταµίευση θα γίνει τον Ιανουάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
ΝΕΑ
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Μαχαίρι 800 εκατ. στις ΔΕΚΟ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου