Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς πόθεν έσχες για δύο χρόνια η πρώτη κατοικία

Παρατάθηκε και η περαίωση έως τις 29 Νοεμβρίου


http://img.protothema.gr
Την παράταση της διορίας για ένταξη στην ρύθμιση της περαίωσης που έληγε σήμερα, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αποδοχή των σημειωμάτων περαίωσης, πληρώνοντας ταυτόχρονα και την προκαταβολή του 20% επί του ποσού που τους αναλογεί μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα έσοδα από περαίωση ξεπέρασαν τα 280 εκατ. ευρώ, αφού μόλις εχθές εισπράχτηκαν 80 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και όσα πληρώθηκαν σήμερα, που ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προέβλεπε ο νόμος, εκτιμάται πως φτάνουν τα 350 εκατ. δηλαδή τα μισά από όσα υπολόγιζε για φέτος να εισπράξει το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών "κλείνει το μάτι" και στο "μαύρο χρήμα", υποκύπτοντας στις σχετικές εισηγήσεις φορέων της αγοράς –αλλά και ορισμένων πολιτικών κομμάτων. Όπως εξήγγειλε, αναστέλλεται για δύο χρόνια το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Με τον τρόπο αυτό, δεν θα ερευνάται η προέλευση των χρημάτων για την αγορά του ακινήτου, αν και η κτήση του θα αποτελεί ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σύμφωνα με τα ισχύοντα.

Στόχος του μέτρου είναι η αναθέρμανση του κατασκευαστικού κλάδου, που βουλιάζει εδώ και τρία (και πλέον) χρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι εργολάβοι, οι οποίοι υπέβαλλαν το αίτημα ήδη από εποχής υπουργίας Παπαθανασίου, υπολογίζουν να μην υποχωρήσουν περαιτέρω τα επίπεδα τιμών πώλησης των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: