Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα προχωρήσει

Σε συνέντευξή του στο BBC


http://img.protothema.gr
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα προχωρήσει μπροστά. Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή πτώχευσης» Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος του είναι να σώσει την Ελλάδα χωρίς να ενδιαφέρεται αν θα επανεκλεγεί

Μιλώντας στην εκπομπή «Hard Talk» του βρετανικού δικτύου, ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα στο χρόνο θα έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 6%», ενώ επισήμανε πως από το 2012 η Ελλάδα θα αρχίσει την αποπληρωμή των δανείων και την μείωση του χρέους της.

Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, λέγοντας πως το μόνο που τίθεται υπό συζήτηση είναι μια πιθανή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Αναφορικά με τις επικρίσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για το «λάθος» της κυβέρνησης Σρέντερ σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ζώνη του ευρώ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα το 2000 κάλυπτε τα κριτήρια που της ζητήθηκαν για την ένταξη της στην ΟΝΕ: «Το ότι σε κάποιο σημείο απομακρυνθήκαμε από αυτά τα δεδομένα ασφαλώς είναι ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως θα έλεγα της προηγούμενης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σχετικά με την πρόταση της Γερμανίας για τιμωρία των απείθαρχων δημοσιονομικά χωρών υποστήριξε πως τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αρκούν. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Κόψαμε μισθούς και συντάξεις και προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας. Μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους περικοπών»
Τέλος, σε ερώτηση του Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με την κρίση της Ιρλανδίας και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο μηχανισμός στήριξης έχει δώσει στην Ελλάδα αρκετό και πολύτιμο χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η επιστροφή της στις διεθνείς αγορές να γίνει με τους καλύτερους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: