Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας, κάτι που μπορεί να συμβεί και μέσα στην Κυριακή, ανοίγει τον δρόμο για να διατυπωθεί και- κυρίως να ικανοποιηθεί αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρέους. Το πακέτο στήριξης της...
Ιρλανδίας θα κυμανθεί μεταξύ 80- 90 δισ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 8- 9 χρόνια. Αντιθέτως, το χρέος της Ελλάδας είναι 110 δισ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς της τρόικας άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αδύναμες οικονομίες όπως της Ιρλανδίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να πετύχουν δημοσιονομική αναδιάρθρωση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ταυτοχρόνως, ο χρόνος αποπληρωμής της Ιρλανδίας θα δημιουργήσει «στήριξη δύο ταχυτήτων» με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας, γεγονός που θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στο ευρώ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τον προβληματισμό της τρόικας και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας.
Δεν αποκλείεται όμως η χώρα μας να βρεθεί και πάλι το έλεος των διεθνών αγορών για κάποιο χρονικό διάστημα, μιας και η επιμήκυνση του χρέους δεν γίνεται αυτομάτως αλλά χρειάζεται να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις που μετέχουν στον μηχανισμό και σε κάποιες περιπτώσεις- όπως της Γερμανίας από τα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: