Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Το πατριωτικό και αντιμνημονιακό ΠαΣοΚ συναντάται στη... Φιλοθέη. Οχι όμως το όλον πατριωτικό κομμάτι του, αφού ορισμένοι πλέον αποκαλούμενοι και «παλαιοπασόκοι» δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα» μεταξύ τους και προτιμούν να πίνουν τον καφέ τους σε άλλα μέρη, στο Κολωνάκι ή στα καφενεία της...
Στοάς Σπυρομήλιου. Στη Φιλοθέη όμως το πατριωτικό ΠαΣοΚ ξορκίζει κάθε Κυριακή το μνημόνιο. Και όχι μόνο. Ξορκίζει την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, στην οικονομία και κυρίως στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ξορκίζει, τέλος, τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και τα νέα πολιτικά τζάκια στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ.Παπασπύρος , ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Αλ.Μητρόπουλος, παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ, πρώην γενικοί γραμματείς και διευθυντές υπουργείων και ορισμένοι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί μετέχουν κάθε Κυριακή σε πολιτικές συζητήσεις. Οχι, ο επίσης αντιμνημονιακός κ. Ι. Δημαράς πίνει αλλού τον καφέ του. Αλλωστε, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογές, αποφεύγει τον κ. Μητρόπουλο. Συναντήθηκαν ωστόσο πριν από λίγες ημέρες στο Σύνταγμα, ο κ. Μητρόπουλος του ενεχείρισε τη διακήρυξή του, αλλά ο κ. Δημαράς δεν τη δέχθηκε, λέγοντας ότι δεν την κατανοεί. Και αφού δεν την καταλαβαίνει αυτός, πώς θα την καταλάβει ο κόσμος, λέγεται ότι είπε.

Παλαιότερα στη Φιλοθέη έβλεπε κανείς και τον κ. Κ.Σκανδαλίδη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρέα με τον κ. Παπασπύρο της ΑΔΕΔΥ και με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ. Τώρα όμως που έγινε υπουργός αραίωσε τις επισκέψεις του. Ισως επειδή στη Φιλοθέη τελευταίως ασκείται σκληρή κριτική για το μνημόνιο και δεν θέλει τέτοιες κουβέντες, μέλος της κυβέρνησης που είναι. Την τελευταία φορά πάντως που ο κ. Σκανδαλίδης που εμφανίστηκε έφαγε χταποδάκι στη σχάρα συνοδευόμενο από ελιές και ουζάκι, μόνο με δημοσιογράφους.

Για ορισμένους πολιτικούς, επίδοξους πολιτικούς, ωσεί υποψηφίους, συνδικαλιστές, ποδοσφαιριστές, ακόμη και καλλιτέχνες, η Φιλοθέη είναι χώρος για αιρετικές συζητήσεις. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι συναντώνται ξαφνικά, την ίδια ώρα, την ίδια ημέρα και σε διπλανά τραπεζάκια; Η λέξη «μνημόνιο» πάντως ακούγεται περισσότερη από κάθε άλλη στη Φιλοθέη. Ωσάν, είπαν ορισμένοι, να βάλθηκαν όλοι αυτοί να «συνωμοτήσουν» εναντίον του μνημονίου. Και το πατριωτικό ΠαΣοΚ - ανάμεσα στους οποίους και πρώην συνεργάτες του κ. Α. Τσοχατζόπουλου - θυμάται τις παλαιές και ένδοξες ημέρες εξουσίας.

Πολλοί θαμώνες της Φιλοθέης, βλέποντας τόσο πολλούς πολιτικούς και γενικά επωνύμους να συναθροίζονται σ΄ ένα συγκεκριμένο καφέεστιατόριο, μάλλον θα διερωτηθούν τι ακριβώς κάνουν. Το τελευταίο ίσως που θα σκεφθούν είναι ότι όλοι αυτοί, αταίριαστοι μεταξύ τους, με διαφορετικές φιλοδοξίες και ενδιαφέροντα... ίσως να συνωμοτούν ή να οργανώνουν κάτι τέλος πάντων κυριακάτικα, χωρίς τύπους και πρωτόκολλο, μακριά από τις κάμερες. Και όμως ορισμένοι από τους θαμώνες του συγκεκριμένου καφέ-εστιατορίου πέρασαν ως μάρτυρες από την... Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Στο λεγόμενο απόρρητο ημερολόγιο του κ. Μ. Χριστοφοράκου αναγράφονται ορισμένα από τα ραντεβού του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στην «Παλαιά Αγορά». Ολα τα ονόματα που βρέθηκαν σε αυτό το ημερολόγιο κλήθηκαν πάραυτα και έδωσαν εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή, γιατί και πώς συναντήθηκαν με τον κ. Χριστοφοράκο.

ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Στη Φιλοθέη συναντάς ορισμένες φιγούρες πολιτικά.... αταίριαστες.Για παράδειγμα,βλέπει κανείς τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ.Ι.Παπαθανασίου να συνομιλεί με την πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ,καρδιολόγο σήμερα,κυρία Ρόζα Βρεττού.Θέμα της συζήτησης; Πώς θα περιορισθεί το δημόσιο χρέος.Τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου μαζί με την ολλανδή σύζυγό του κ.Ζασλίν Βίνκε και τα παιδιά τους να τρώνε σε διπλανό τραπέζι,με τον κ.Παπαθανασίου πολύ κοντά στο τραπέζι όπου απολαμβάνει τον καφέ της με παρέα δημοσιογράφων η πρώην υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή.Αλλά για τον κ. Σκανδαλίδη το στέκι της Φιλοθέης με τα τραπεζάκια έξω έχει ξεχωριστή σημασία...

Εκεί πήρε την απόφασή του,τον Σεπτέμβριο του 2007, να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ,μαζί με τους κκ.Γ. Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλο.Ολες τις συναντήσεις που είχε,τότε,τις έκανε στο συγκεκριμένο καφέεστιατόριο,ίσως για να θολώνει τα νερά,ίσως επειδή εκεί ένιωθε σαν το δεύτερο πολιτικό γραφείο του.Εκεί συναντούσε πολιτικούς συντάκτες,εκεί συναντούσε τον επιστήθιο φίλο του πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ.Σπ.Παπασπύρο,εκεί συναντούσε τους ψηφοφόρους του από την Α΄ Αθήνας.Και όταν ένα μεσημέρι της Κυριακής,σε μια πολιτικο-συνδικαλιστικο-δημοσιογραφική παρέα, τον ρώτησαν ποιον θα στηρίξει,Παπανδρέου ή Βενιζέλο,ο κ.Σκανδαλίδης τούς είπε: «Πιθανώς δεν ξέρετε.

Θα είμαι και εγώ υποψήφιος».Ρώτησε,βλέπετε,τη γνώμη της παρέας του και πήρε την απόφασή του.Την επομένη κιόλας ημέρα,αφού προηγήθηκαν τρία τηλεφωνήματα,ένα στον κ.Ν.Αθανασάκη,ένα στο γραφείο του κ.Γ. Παπανδρέου και ένα στον κ.Βενιζέλο,ανακοίνωνε στις τηλεοπτικές κάμερες- αλλά όχι στην «Παλαιά Αγορά»- την υποψηφιότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: