Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Λ. Παπαδήμος: «Δεν θα χρεοκοπήσουμε, αλλά…θα πονέσουμε!»

«Όχι άλλες θυσίες για μισθωτούς»


http://img.protothema.gr
Απαιτούνται δύσκολες και πολιτικά θαρραλέες αποφάσεις για έξοδο από την κρίση, τόνισε ο μέχρι πρότινος ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, επίτιμος διοικητής της ΤτΕ, και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Megaron Plus με θέμα «Δημοσιονομική Εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως στο μέλλον απαιτείται περιορισμός των δραστηριοτήτων του κράτους και «μαχαίρι» στη σπατάλη.

Όπως διευκρίνισε, μόνο αν προχωρήσει το πρόγραμμα λιτότητας και υπάρξει μεγαλύτερη προσαρμογή, θα μειωθεί το κόστος στην διατραπεζική αγορά και θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς να εξαρτώνται από την ΕΚΤ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αν και παραδέχτηκε πως οι αγορές δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα και φοβούνται έκρηξη και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, αλλά ακόμη και τις πολιτικές εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τόνισε όμως πως οι κίνδυνοι είναι υπερεκτιμημένοι και προέβλεψε πως τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πείσουν τελικά τις αγορές. Είπε «όχι» στην αναδιάρθρωση που τόνισε πως ούτε αναπόφευκτη είναι, ούτε αναγκαία.

«Η πορεία θα είναι μακρά και δύσκολη» προέβλεψε, ειδικά στο δημόσιο χρέος που προσωρινά θα αυξάνεται. Θα απαιτηθούν όμως επώδυνες προσπάθειες που θα επιφέρουν πολιτικούς τριγμούς και δεινά.

Κρίνοντας τα μέτρα που έρχονται, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για άλλα μέτρα σε μισθούς και φόρους, ενώ η κατανομή του κόστους προσαρμογής θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: