Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

«Καταιγίδα» για 150 κλειστά επαγγέλματα

η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος-πλαίσιο και οι θιγόμενοι ετοιμάζονται για σύγκρουση


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά) και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος θα ξεκινήσουν την απελευθέρωση
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά) και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος θα ξεκινήσουν την απελευθέρωση

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών φέρνει το σχέδιο για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Θα οδηγήσει εντός του α΄ εξαμήνου του 2011 στην «αυτόματη» κατάργηση δομών και ρυθμίσεων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν δεκάδες επαγγελματικές τάξεις. Ποιος θα φανταζόταν ότι υπάρχουν άδειες λειτουργίας για λιμουζίνες από τη δεκαετία του 1920 και ότι στο μνημόνιο του 2010 θα υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτή τη μεταφορική υπηρεσία!

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί καθορίζουν μεταξύ άλλων τις αμοιβές που καταβάλλουν οι πολίτες σε επαγγελματίες και επιστήμονες διαφόρων κλάδων, όπως για παράδειγμα στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους. Καθορίζουν επίσης και τις τιμές που πληρώνουμε για διάφορα προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά, καθώς οι φαρμακοποιοί δικαιούνται να πωλούν με ποσοστό κέρδους 35%.

Νομοθετική ρύθμιση εδώ και τώρα
Υστερα από 10 χρόνια προετοιμασίας - από την πρώτη εξαγγελία που είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ- η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, είναι υποχρεωμένη να προωθήσει εδώ και τώρα τη νομοθετική ρύθμιση. Δεν πρόκειται ωστόσο για απλό εγχείρημα. Οι περιπλοκές είναι πολλές. «Τα διαρθρωτικά είναι πολύ πιο δύσκολα από τα δημοσιονομικά» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί, αλλά η κατάθεσή του στη Βουλή αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου λόγω των εορτών αλλά και των αντιδράσεων των θιγομένων επαγγελματιών που ετοιμάζονται για σύγκρουση προτού ακόμη η ρύθμιση ανακοινωθεί.

Η απόφαση ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικώνκ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τη βασική φιλοσοφία του νόμου που στηρίζεται στην «οριζόντια άρση περιορισμών» που θα οδηγήσει στο άνοιγμα περισσότερων από 150 επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει για διαβούλευση το σχέδιο στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά μόνο στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή, ενώ το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Στο δεύτερο μέρος του νόμου-πλαισίου που επεξεργάστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Το νομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Οδηγία Μπολκεστάιν).

Μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου θα παρέχεται σε κάθε υπουργείο περιθώριο μέχρι έξι μηνών για να καθορίσει (με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν θα ανοίξουν εφόσον συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός των έξι μηνών, θα ανοίγουν αυτόματα. Παράλληλα κάθε υπουργείο θα προχωρεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το κάθε επάγγελμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των δεκάδων επαγγελμάτων και υπηρεσιών που θα «απελευθερωθούν» δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα ταξί, όσον αφορά τις άδειες. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα επαγγέλματα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής και των υφιστάμενων περιορισμών (γεωγραφικών και άλλων) για την έναρξη της δραστηριότητας, στοιχεία που προστάτευαν δεκάδες επαγγελματικές ομάδες από τον ανταγωνισμό. ΟΑγιος Βασίλης φέρνει και «φρουτάκια»
Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τους άξονες της νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παίγνια ώστε να νομιμοποιηθούν τα συνοικιακά «φρουτάκια» και ο ηλεκτρονικός τζόγος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αναγκαίο διότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τον μήνα μετά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση του 2002 και προσέθεσε ότι ο παράνομος τζόγος φθάνει τα 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκά μόνο για το 2011 έσοδα 700 εκατ. ευρώ και κάλεσε προ μηνών σε διαβούλευση τους βασικούς φορείς του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το σοβαρό ζήτημα του κοινωνικού κόστους που θα προκαλέσει η εξάπλωση των ηλεκτρονικών «κουλοχέρηδων», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η αποτελεσματική ρύθμιση θα έχει στόχο «να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού από ανήλικους και ευάλωτους πολίτες». Μέλη της Ομοσπονδίας Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνων εκφράζουν την αγωνία τους για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο τους και αντιτίθενται στην πρόθεση της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει τον συνοικιακό τζόγο».

«Κλειδί» για επιστροφή στην ανάπτυξη
Αναμένεται άλμα 10% του ΑΕΠ από τις δουλειές που θα ανοίξουν
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, τη μείωση των τιμών και την αύξηση της απασχόλησης εναποθέτει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η τρόικα στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Η απόφαση που προωθείται χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές της Μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων που αφορά εκατομμύρια εργαζομένους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των τιμών λόγω έντασης του ανταγωνισμού. Στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν επίσης ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο.

«Αθροιστικά η απελευθέρωσητων επαγγελμάτων υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσειαύξηση του ΑΕΠ κατά 10%ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερουανταγωνισμού που θα προκύψει» υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας.

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου έδειξε ότι μόνο με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών: * Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

* Hαπασχόληση θα ενισχυόταν ως και 4%. * Τα κόμιστρα θα μειώνονταν ως και 2,5% κάθε χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων «κρίσιμη διαρθρωτική αλλαγή» για το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: