Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κύμα γκρίνιας στο Υπουργικό Συμβούλιο

Παράπονα κατά Παπακωνσταντίνου και ανησυχία για την απειλή κινητοποιήσεων θιγόμενων ομάδων


Δεν κρύβεται πλέον η ανησυχία των υπουργών για τα καταιγιστικά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξαν πολλά μέτωπα προκαλώντας κινητοποιήσεις ομάδων που θίγονται αλλά και ισχυρούς κραδασμούς στην Κοινοβουλευ- τική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η εισήγησή του... απελευθέρωσε ένα ισχυρό κύμα γκρίνιας. Πιο αιχμηρός στις παρατηρήσεις του ήταν ο κ. Χ. Καστανίδης (φωτογραφία), ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την απειλή κινητοποιήσεων από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους και όντας ο ίδιος δικηγόρος βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται ότι ζήτησε σε έντονο ύφος από τον κ. Παπακωνσταντίνου να μη γίνονται διαρροές και να μη δίνονται στη δημοσιότητα πίνακες με επαγγέλματα επειδή προκαλούν αναστάτωση σε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι διαρροές αλλά το περιεχόμενο του μνημονίου. Παρέμβαση έκανε και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είπε ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σοβαρότητα και ότι, αν τυχόν παραβλεφθεί αυτό το στάδιο και κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν αποκλείεται να καταψηφιστεί από κάποιους βουλευτές.

Τελικώς συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί μια διαδικασία εξαντλητικής διαβούλευσης τριών εβδομάδων ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου. Επίσης αποφασίστηκε ότι η διαβούλευση με τους επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι θα θιγούν να γίνει ανά υπουργείο, με τη συμμετοχή όμως και του κ. Παπακωνσταντίνου στις συζητήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο σημείο αυτό στέλνοντας σε όλους- τουλάχιστον αυτό αντιλήφθηκαν οι παριστάμενοι- το μήνυμα ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να μην «κολλήσει» κάπου η διαδικασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: