Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σβήνουν και ξαναγράφουν (ξανά) το φορολογικό νομοσχέδιο!

Φόρος 20% για τις επιχειρήσεις


http://img.protothema.gr
Στις αρχές Ιανουαρίου θα κατατεθεί τελικά, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα καταργεί έως και 100 εφορίες «β’ τάξεως», όπου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, αλλά και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το ισχύον φορολογικό περιβάλλον για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές που προωθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα καταργούν όπως όλα δείχνουν ακόμα και ποινές για χρέη προς το δημόσιο οι οποίες ετέθησαν σε ισχύ μόλις το Σεπτέμβριο, με εκτελεστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο.


Στοπ στο χαράτσι στα μερίσματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νομοσχέδιο που θα ακυρώνει -εν μέρει τουλάχιστον- την επαχθή φορολόγηση (έως και 45%) επί των μερισμάτων που δίνουν οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από την χώρα, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, στο 35% ή και κάτω ίσως από το 30%, παρακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται από τους συντελεστές φορολόγησης κυρίως σε γειτονικές «ανταγωνίστριες» προς την Ελλάδα χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία κλπ).

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν πως η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα φόρου εισοδήματος και με συντελεστή έως 45% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε κράτη με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.

Μαζί με τις πολυεθνικές όμως, ποτίζονται και... οι ελληνικές, που πιθανότατα να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς.

Εκτός από τα διανεμόμενα κέρδη κάθε ανώνυμης εταιρίας , σίγουρες θεωρούνται οι αλλαγές για τα αδιανέμητα κέρδη που φορολογούνται με συντελεστή 24% για τη χρήση του 2010 και που θα μειωθεί σε 20% το 2011.

Φορολογικός «Καλλικράτης»
Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και διευθύνσεων ενώ εφορίες και
τελωνεία θα λειτουργούν ως φορολογικά ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο οποίο θα παρουσιάζονται:
* Όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2011)
* Όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του
έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας
* Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές) για τον εντοπισμό της
φορολογητέας ύλης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες.
* Το νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του
συστήματος ποινών
* Δράσεις για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών (επικοινωνιακή εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης)

Η επόμενη νομοθετική παρέμβαση αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου - υποστηρικτικά στις διοικητικές και ποινικές αλλαγές - και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου;
Α. Δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
* Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών. Ήδη προτάσεις για βελτίωση του κώδικα διοικητικής δικονομίας έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του
Υπουργείου Δικαιοσύνης
* Φορολογική διαιτησία. Νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές που επιταχύνει την επίλυσή τους και αποσυμφορεί τα δικαστήρια.
* Προσαρμογή και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή
* Αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό και αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών

Β. Αναδιοργάνωση ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού
* Αναδιοργάνωση του συστήματος (και της διοίκησης) ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού
μηχανισμού.
* Σύνδεση με τον μόνιμο μηχανισμό και σταδιακή ενσωμάτωση του έργου της έκτακτης διοικητικής δομής με πέντε ομάδες δράσης που έχει δημιουργηθεί (φορολογικής μεταρρύθμισης, φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, επώνυμη και μεγάλη φοροδιαφυγή, ληξιπρόθεσμων οφειλών, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και φορολογικής συμμόρφωσης)
* Πλαίσιο για τη διαχείριση και την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
* Κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, ταχύτητα και πάταξη της διαφθοράς
* Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
* Αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό -αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: