Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Χρήματα προσφέρει ο Καντάφι σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης


Λιβύη: Έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους

Έκκληση να παραδώσουν τα όπλα τους έκανε προς τους διαδηλωτές της Λιβύης η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια. Ταυτόχρονα προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης.

«Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια» ήταν η ανακοίνωση όπως μεταδόθηκε απο την κρατική τηλεόραση. «Ελκυστική χρηματική αμοιβή θα δοθεί σε οποιονδήποτε συνεισφέρει ή δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτούς».

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει κατά τα φαινόμενα απωλέσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.

Στην ανατολική περιοχή, οι άνθρωποι κάνουν το σήμα της νίκης και κρατούν τις σημαίες της εποχής της μοναρχίας του βασιλιά Ιντρίς που ανατράπηκε από τον Καντάφι το 1969 και η οποία έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης.

Aπό τις 15 Φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.

Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ έκανε λόγο στο BBC για «περισσότερους από 2।000 νεκρούς» μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: