Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τρία C-130 αναχωρούν για τη Λιβύη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών

Και η φρεγάτα «Ψαρά»

Εικόνα από τον επαναπατρισμό υπηκόων άλλων χωρών
Εικόνα από τον επαναπατρισμό υπηκόων άλλων χωρών (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Τρία C-130 αναχωρούν το πρωί της Πέμπτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Τρίπολη και τη Σάμπχα της Λιβύης προκειμένου να παραλάβουν Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Ήδη, ένα C-130 έχει απογειωθεί και σε λίγη ώρα αναμένεται να φύγουν και τα άλλα δύο.

Επίσης, λίγες ώρες πριν αναχώρησε από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.

Στα αεροσκάφη, τα οποία αναμένονται να φτάσουν στον προορισμό τους στις 12 το μεσημέρι και να επιστρέψουν το βράδυ, θα επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση επαναπατρισμού.

«Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμπχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη, όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ.Δόλλης.

«Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γι' αυτό πάω κι εγώ ο ίδιος» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Το επιβατικό πλοίο Hellenic Spirit που ξεκίνησε από τη Βεγγάζη με 2.000 Κινέζους και 30 Έλληνες βρίσκεται 90 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και αναμένεται να δέσει στο Ηράκλειο στις 2 το μεσημέρι.

«Η επιβίβαση έγινε ομαλά, οι επιβάτες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, ωστόσο είναι φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι», δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πλοίαρχος, Μιχάλης Πετειναράκης.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να έχει φτάσει στο λιμάνι του Ηρακλείου και το επιβατικό πλοίο Olympic Champion.

Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Εκεί έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή των πρώτων που θα φτάσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 2:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13000- 15.000 κινέζων.

Από το βράδυ της Τετάρτης, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαικός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: