Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Κοινωνικές εκρήξεις φοβάται τώρα η κυβέρνηση

«Ζεσταίνεται» ξανά το απεργιακό κύμα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου


http://img.protothema.gr/D22A3AACAC4DB90FADEF723D3BE97ABD.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μικροσκόπιο των πολιτικών αναλυτών του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει η μαζική διαδήλωση της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς στην κυβέρνηση εδραιώνεται η αίσθηση ή και η εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις στην ακολουθούμενη πολιτική εισέρχονται σε μία νέα δυναμική φάση.

Κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι θα υπάρξει μία δύσκολη άνοιξη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ιδίως εφόσον δεν εμφανιστούν στον ορίζοντα χειροπιαστά αποτελέσματα από την επώδυνη προσπάθεια του τελευταίου χρόνου και τις θυσίες του ελληνικού λαού, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αυτή τη φάση δεν βλέπουν κανένα αποτρεπτικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το επόμενο τρίμηνο πιθανόν να μην σημειωθούν σοβαρές θετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. «Όσο καθυστερεί η λύση από την Ευρώπη, τόσο θα ενθαρρύνονται οι αντιδράσεις στην πολιτική μας , με την κυβέρνηση να δίνει την εικόνα ενός σκάφους, που πάει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» έλεγε με σκωπτικό ύφος κυβερνητικός παράγοντας.

Ίσως για το λόγο αυτό, της κατανόησης του προβλήματος με τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε από το Ελσίνκι, όπου συνάντησε τον Φιλανδό ομόλογό του ότι καταλαβαίνει τους διαδηλωτές, γιατί οι αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση είναι επώδυνες.

«Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: «θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;».

Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε από το Ελσίνκι αρκετά προβληματισμένος από το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε πολλές φορές τα όσα έχει κάνει η χώρα μας για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Ωστόσο αυτή τη φορά είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων, που πρέπει να υλοποιήσει, σε αντίθεση με ένα μήνα νωρίτερα, όταν είπε ότι η χώρα μας έχει κάνει το 95% των όσων υποχρεούται και άρα τα επώδυνα μέτρα σταματούν περίπου εδώ.

Ενόψει της συνόδους κορυφής, έστειλε ένα μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που θα λάβουμε, θα είναι αποφασιστικής σημασίας, θα είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και για το ευρωπαϊκό μας νόμισμα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αν κατορθώσουμε να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, παρόλο που είναι δύσκολες και πολύπλοκες, στο δύσκολο κόσμο όπου ζούμε, επειδή τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Παρόλο λοιπόν που οι αποφάσεις είναι δύσκολες, πιστεύω ειλικρινά ότι θα έχουμε την υποστήριξη των λαών μας και θα κάνουμε το ευρώ ισχυρό, θα φροντίσουμε να παραμείνει ισχυρό και σταθερό, σταθεροποιώντας τις οικονομίες της περιοχής μας και βοηθώντας την Ευρώπη να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική σε όλη την υφήλιο».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη χθεσινή μεγάλη πορεία που στιγματίστηκε για ακόμη μία φορά από επεισόδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: