Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πάνω από 8.000 οι νεκροί στην Ιαπωνία, βρέθηκε ραδιενέργεια σε τρόφιμα

Φόβοι για ακόμη και 20.000 θύματα

Ο φόβος για τη ραδιενέργεια συνοδεύει το θρήνο για τα θύματα του τσουνάμι στην Ιαπωνία
Ο φόβος για τη ραδιενέργεια συνοδεύει το θρήνο για τα θύματα του τσουνάμι στην Ιαπωνία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τόκιο
Τους 8.400 φτάνει ο απολογισμός των ιαπωνικών αρχών για τους νεκρούς από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα, τη στιγμή όμως που αγνοούνται πάνω από 12.000 άτομα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ιαπωνικό Kyodo, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 12.931. Νωρίτερα, η αστυνομία είχαν εκφράσει φόβους πως μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι οι νεκροί μπορεί να ανέλθουν σε από 15.000.

Παράλληλα, η Φουκουσίμα παραμένει σε πυρηνικό συναγερμό, όπου τα συνεργεία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στον αντιδραστήρα.

Η πίεση στον αντιδραστήρα 3 Daichi στη Φουκουσίμα, η οποία είχε σταθεροποιθεί νωρίτερα, άρχισε ξανά να ανεβαίνει. Η εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο τα συνεργεία να καταφύγουν σε «ελεγχόμενη διαρροή» ραδιενέργειας για να αποκλιμακώσουν την πίεση.

Τα συνεργεία έχουν επίσης καταφέρει να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία ρεύματος στους αντιδραστήρες 1 και 2, ενώ μη επανδρωμένα μέσα ρίχνουν νερό και στον αντιδραστήρα 4.

Για να αποκατασταθεί όμως το ρεύμα στους αντιδραστήρες 3 και 4 μπορεί να χρειαστούν ημέρες, λένε οι μηχανικοί.

Οι μηχανικοί εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι πως ακόμη και εντός της ημέρας θα έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία ρεύματος στους αντιδραστήρες 5 και 6, αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Πυρηνικής ενέργειας εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν θα δουλέψουν οι αντλίες νερού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η μονάδα θα κλείσει οριστικά αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το απόγευμα της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κατάσταση στη Φουκουσίμα «παρουσιάζει βελτίωση, αλλά παραμένει αβέβαιη».

Βραχυπρόθεσμα, εάν τα συνεργεία δεν καταφέρουν να ψύξουν τον αντιδραστήρα, η έσχατη επιλογή θα είναι «θάψουν» τη μονάδα» με τσιμέντο και άμμο για να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας.

Στην ταλαιπωρημένη χώρα όμως, εξακολουθούν να συμβαίνουν μικρά «θαύματα»: Δύο Ιάπωνες ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια εννέα ημέρες μετά την καταστροφή.

Πρόκειται για μία 80χρονη και έναν 16χρονο που βρέθηκαν ζωντανοί στην πόλη Ισινoμάκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Και οι δύο, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση, ήταν εξαιρετικά αδύναμοι.

Τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια


Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Ταϊβάν ανέφεραν πως εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε όσπρια έχουν εισαχθεί από την Ιαπωνία.

Η ποσότητα της ραδιενέργειας πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν είναι σημαντική ώστε να προκαλέσει προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.

Τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια εντοπίστηκαν και εντός της Ιαπωνίας, συγκεκριμένα σε σπανάκι και γάλα που προέρχονταν από την επαρχία της Φουκουσίμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε πως τη Δευτέρα θα αποφασίσει εάν και πώς θα επιβληθούν περιορισμοί στις αποστολές τροφίμων από τη Φουκουσίμα. Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την πώληση φρέσκου γάλατος από την περιοχή.

Πολύ μικρής ποσότητας ραδιενέργεια εντοπίστηκε επίσης στο νερό περιοχών του Τόκιο και στη βροχή που πέφτει σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή γύρω από την επαρχία της Φουκουσίμα.

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: