Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Χωρίς τα F-16 η ελληνική συνδρομή στην επέμβαση στη Λιβύη

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Το οικονομικό κόστος της συμμετοχής μέτρησε στην απόφαση της μη συμμετοχής των τεσσάρων F-16
Το οικονομικό κόστος της συμμετοχής μέτρησε στην απόφαση της μη συμμετοχής των τεσσάρων F-16 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εν αναμονή της οριστικοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων της Συμμαχίας, η οποία αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσωπιών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, βρίσκεται η Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη στη Συμμαχία την πρόταση για τη συνεισφορά της, η οποία, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δεν περιέλαβε τα τέσσερα μαχητικά F-16.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η πρόταση περιλαμβάνει τη διάθεση τριών βάσεων: τη Σούδα, το Άκτιο (όπου σταθμεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS) και το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο.

Πάντως, η χώρα μας έχει διαθέσει μία φρεγάτα (με ελικόπτερο) που θα ενταχθεί στη διαδικασία επιτήρησης του εμπάργκο όπλων και σε νηοψίες, καθώς και ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Erieye.

Η φρεγάτα είναι η Λήμνος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ για αντικατάσταση της βρίσκεται στη Σούδα η φρεγάτα Θεμιστοκλής.

Ακόμη, στην Κρήτη βρίσκεται σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης με διαμόρφωση μάχης, τύπου Super Puma.

Στη Σούδα βρίσκονται αμερικανικά αεροσκάφη και αναμένεται να προσγειωθούν εντός των επομένων ωρών έξι Mirage 2000-5 από το Κατάρ.

Στον Άραξο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οκτώ βελγικά F-16, τα οποία έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ για τη συμμαχική επιχείρηση.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: