Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τι συμβαίνει με ανασχηματισμό και κυβερνητική επιτροπή...



Οι κοκορομαχίες στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Γιώργο Παπανδρέου για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν έδωσαν σαφή εικόνα για τις προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Και επειδή το Μέγαρο Μαξίμου θα ανακοινώσει οσονούπω το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου θα...ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την κρίση, ώστε να μπορέσουν να κριθούν και από τους πολίτες.

Ωστόσο υπάρχει αστερίσκος, καθώς θα ξεκαθαρίσει πως το κυβερνών κόμμα θα πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του διαλόγου.

Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να κάνουν ταμείο για το μνημόνιο και να πουν την επίσημη πρόταση του κόμματος για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην κλειστή σύσκεψη που έγινε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, επισήμανε πως χρειάζεται μεγαλύτερη αφοσίωση και πως στόχος του είναι να καλέσει ανοιχτά τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μνημόνιο, εκφράζοντας παράλληλα την βούλησή του πως θέλει να προχωρήσει σε τομές και συγκρούσεις.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει νέο άνοιγμα στη Νέα Δημοκρατία το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους, την Δημοκρατική Αριστερά και την Δημοκρατική Συμμαχία, από τα οποία θα καλέσει να κάνουν τα εξής:

1. «Ταμείο» στο μνημόνιο με συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της Ελλάδας με αποφυγή της οποιαδήποτε αντιμνημονιακής διάθεσης

2. Αποτύπωση των σχεδίων τους για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, στην κυβέρνηση ακόμα δεν έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι θα συμβεί μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπως π.χ. ποια μέτρα θα έρθουν, που θα γίνουν οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις, ποιος θα αναλάβει το σχεδιασμό τους κοκ.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα φέρει προ των ευθυνών τους και τους υπουργούς, αν και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες, θέλουν τον πρωθυπουργό να κάνει σχέδια… ανασχηματισμού και ενεργοποίηση σχημάτων για την καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και βεβαίως το μέγα θέμα που είναι ο συντονισμός.

Για παράδειγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να επαναφέρει την κυβερνητική επιτροπή, αν και ο ίδιος δεν το επιθυμεί, τουλάχιστον προς το παρόν, κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει κορυφαία στελέχη. Πάντως, το ευέλικτο σχήμα και η ισχυρή κυβερνητική επιτροπή ακούγεται για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το ιδανικότερο σενάριο, με τους περισσότερους να περιμένουν στο… ακουστικό τους. Αρκεί να ανάψει το πράσινο φως ο Γιώργος Παπανδρέου...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: