Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ομόλογα: Υπάρχουν ευθύνες, αλλά... έχουν παραγραφεί

Άλλο ένα σκάνδαλο στο αρχείο!


http://img.protothema.gr/DA0AE9539EA38C022FE183AB1092AA5F.jpg
Στην παραδοχή ότι αν και υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών, η ξέρα της παραγραφής εμποδίζει την περαιτέρω έρευνα του σκανδάλου ομολόγων προχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

“Σκανδαλιάρικα κόμματα”...

Πάντως, το χάι λάιτ της συνεδρίασης ανήκει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος πήρε τον λόγο, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα οποία χαρακτήρισε ως κόμματα ...«σκανδαλιάρικα» καθώς είναι υπεύθυνα για όλες τις μεγάλες υποθέσεις που ταλανίζουν την πολιτική ζωή της χώρας και δήλωσε πως αποχωρεί από την αίθουσα μαζί με τους βουλευτές του.

Αναλυτικά ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε «Ζούμε για άλλη μια φορά τον αγγελικά πλασμένο κόσμο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ζούμε σε μια δεκαετία που ξεκίνησε από το σκάνδαλο Χρηματιστηρίου και κατέληξε με την πιθανή πτώχευση της χώρας Μια χαμένη δεκαετία. Δέκα χρόνια έξι σκάνδαλα, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ το γεγονός ότι έχουμε ενα σκάνδαλο κάθε ενάμιση». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε επίσης για κάθε μια υπόθεση χωριστά λέγοντας «Τα οΟμόλογα, δεν είναι πατέντα της ΝΔ. Χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Σημίτη και την συνέχισε η ΝΔ και χάθηκαν λεφτά. Ο Ζορμπάς όταν τον χρησιμοποιούσε η ΝΔ τον κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ και το αντίθετο και ο εισαγγελέας είπε πως τα λεφτά πήγαν στα ταμεία ενός κόμματος. Γιατί δεν ρωτά κανείς σε ποιο κόμμα; Το Βατοπέδι, ξεκίνησε με Δρυ και Φωτιάδη και ολοκληρώθηκε με την ΝΔ. Από κοινού είστε στα σκάνδαλα είστε σκανδαλιάρηδες. Για την Siemens δεν γνωρίζατε τι έκανε ο Μαντέλης, δεν γνωρίζατε ότι ήταν δοσίλογος και αξιωματικός της χούντας . Από κοινού ήσασταν στο σκάνδαλο της Siemens. Οικονομία, ο πρωθυπουργός πιστεύω ότι είναι σοβαρός. Εχει δεσμευτεί να γίνει εξεταστική αλλά δεν έχει προχωρήσει και σε δυο μήνες παραγράφεται το σκάνδαλο. ¨Η σέβεται την δέσμευσή του ή κάτι άλλο συμβαίνει. Υποβρύχια επίσης κοινή υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο ΠΑΣΟΚ δόθηκαν 1,3 δισ. και επι ΝΔ 730 εκατομ. και δεν πήρατε τίποτε… πακτωλός οι μίζες αλλά δεν ξέρει κανείς ποιος τα πήρε. Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για τον Τσοχατζόπουλο γιατί τους εκβιάζει». Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως τα σκάνδαλα δημιουργούνται γιατί «Δεν έχουμε δημόσια διοίκηση και δεν έχουμε διοίκηση γιατί δεν θέλατε να σας ελέγχει. Έχετε καταδικάσει τον τόπο και για να φύγει η δυσοσμία από την χώρα πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εμείς πάντως αποχωρούμε από την σημερινή συζήτηση και συνεχίστε μόνοι σας να ζείτε μεσα στην δυσοσμία».

Απάντηση Λούκας

Απάντηση στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ έδωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη η οποία δήλωσε πως «Η θέση της κοινής ευθύνης διαχέει τις ευθύνες και πληγώνει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και είναι ότι χειρότερο μπορεί να γίνει σήμερα. Με τον τρόπο αυτό τορπιλίζουμε την δημοκρατία». Στην συνέχεια η υπουργός μίλησε για την υπόθεση των ομολόγων σημειώνοντας πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έπρεπε να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα και πως τελικά ζημιώθηκαν. Πάντως, πριν τις ρουκέτες Καρατζαφέρη οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψαν να ασκήσουν δριμεία κριτική στους χειρισμούς των τότε διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και να μιλήσουν για «αποδεδειγμένη συμμετοχή της τότε κυβέρνησης». Από την άλλη η ΝΔ πιστή στην στάση της (οι βουλευτές της είχαν αποχωρήσει από την επιτροπή) επέμεινε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, πως τα ταμεία τελικά κέρδισαν από τις συγκεκριμένες επενδύσεις και πως η υπόθεση «ανακαλύφθηκε» για να ξεχαστεί το «μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, παραδέχθηκαν πως υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων που θα απαιτούσε περαιτέρω έρευνα, όμως σημείωσαν πως υπάρχει το κόλλημα της παραγραφής. Αναλυτικά:

Χρήστος Χάιδος (ΠΑΣΟΚ)

«Υπάρχουν πασίδηλες πολιτικές ευθύνες και ανάγκη περαιτέρω έρευνας για ευθύνες και παραλήψεις για τους τότε υπεύθυνους. Δυστυχώς όμως η ΝΔ έκανε και κάνει ότι μπορεί για να μην ερευνηθεί το σκάνδαλο. Γι’ αυτό και έκλεισε την βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα και μετά αποχώρησε από την εξεταστική. Η Επιτροπή δεν κατηγορεί κανένα αλλά ερευνά ενδεχόμενες ευθύνες. Το όλα στο φως είναι - όπως λέει ο πρωθυπουργός - ο δρόμος για την συμφιλίωση πολιτών με το πολιτικό σύστημα».

Νίκος Νικολόπουλος (ΝΔ)

Η εξεταστική περιορίστηκε σε φαντασιώσεις και μύθους. Η δικαιοσύνη όμως διέλυσε τον μύθο του ΠΑΣΟΚ περι σκανδάλου ομολόγων. Τι εξυπηρετεί το να ζητάτε το κεφάλι ενός γενικού γραμματέα όταν ο εισαγγελέας ούτε καν τον έχει καλέσει για κατάθεση; Από την πρώτη μερα η ΝΔ ζητησε να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1997… Το πόρισμα είναι παρωδία. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στον δομημένο αποπροσανατολισμό και τα δομημένα ψεύδη.

Βερα Νικολαϊδου (ΚΚΕ)

«Τις τελευταίες 2 δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν την σκανδαλολογία για να πείσουν των κόσμο ότι για την οικονομική κρίση φταίνε τα σκάνδαλα και όχι το σύστημα… Η έρευνα της επιτροπής περιορίστηκε με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 2004-2007 και με ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έμεινε απέξω το μεγάλο σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ταμείων των εργαζομένων…. Υπάρχει αντικειμενική και πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πέραν των ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων. Υπάρχει η ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τους Πέτρο Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη».

Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ)

«Το σκάνδαλο των ομολόγων δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική κοινωνία. Αναδείχθηκε η ανικανότητα διοικήσεων ταμείων, η διακίνηση μαύρου χρήματος και η νοοτροπία εκείνης της πολιτικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε ζητήσει για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών να ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους πολίτες ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε και σήμερα τα αδικήματα για τα δομημένα ομόλογα έχουν παραγραφεί όπως συνέβη και για το Βατοπέδι. Παρά ταύτα θεωρώ πως πρέπει να γίνει προανακριτική για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια».

Βασίλης Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ)

«Υποψιάζομαι ότι η υπόθεση των ομολόγων τερματίζεται σήμερα. Εχω την αίσθημα πως συμμετέχω σε μια φαρσοκωμωδία. Ολες οι εξεταστικές έγιναν για να εξοντωθεί ο πολιτικός αντίπαλος και όχι για να χυθεί άπλετο φως»

Θανάσης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ)

«Υπήρξε πολιτική μεθόδευση για να αγοραστούν τα δομημένα ομόλογα υπήρξε όμως και μεθόδευση για να παραγραφούν οι ευθύνες του σκανδάλου».

Προκόπης Παυλόπουλος

«Το πόρισμα είναι διάτρητο από τις ανακρίβειες και είναι γεμάτο από εμπάθεια και δολιότητα. Πήγαν να ισοφαρίσουν το σκάνδαλο των ομολόγων με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: