Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση – Σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές


«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση τα νέα προειδοποιητικά πυρά που έριξαν βουλευτές του κόμματος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια στον ΚΤΕ Οικονομίας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Οι έντονες αντιδράσεις μελών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που απείλησαν ευθέως με καταψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν τέτοια που ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το νομοσχέδιο και να παραδέχεται ότι η κατάσταση τον υπερβαίνει, προαναγγέλλοντας ότι θα απευθυνθεί στον πρωθυπουργό.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, καθώς στις 15 Απριλίου θα πρέπει να παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο αφού περάσει από το υπουργικό θα πάει για ψήφιση στην Βουλή. Το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει άλλωστε την λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 22 δις. ευρώ για την τριετία 2012-2015 , με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει ξανά και ξανά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει οριζόντια μέτρα όσον αφορά μισθούς και συντάξεις όπως πέρυσι χωρίς να έχει πείσει απόλυτα πολλούς από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η δυσκολία των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, κατ’ επιταγήν της τρόικας, είναι τέτοια που εκφράζονται φόβοι για νέες διαρροές βουλευτών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες, ενώ βάλλουν κατά μελών της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τυχόν καταψήφιση των μέτρων αναμένεται ότι θα έχει δυσμενή αποτελέσματα που θα συνδέονται με την ομαλή δανειοδότηση της χώρας μας καθώς και την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανείου.

Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να «ρίξει» τους εκρηκτικούς τόνους που επικρατούν στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης, δεν αποκλείεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» του ανασχηματισμού, με κυριότερη αλλαγή αυτή του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ούτε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, μέσω συνεργατών του, έχει διαμηνύσει προς τους βουλευτές την απόφασή του να πάει σε εκλογές, εφόσον παρατηρηθούν νέες διαρροές κατά την ψήφιση νομοσχεδίων στη Βουλή.

Σε ανταρσία οι βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών

Ιδιαίτερα έντονοι ήταν οι διάλογοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με θέμα τη συζήτηση για τα τυχερά παιχνίδια. «Δεν το ψηφίζω» ξεκαθάρισε η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι το μέτρο έχει καθαρά στυγνό και εισπρακτικό χαρακτήρα. «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος» συμπλήρωσε.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ ο Δημήτρης Λιτζέρης τόνισε στον κ. Παπακωνσταντίνου. «Μας κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;»

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;» ρώτησε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει। Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο» ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: