Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Έγκριση της 5ης δόσης και δέσμευση για το νέο πακέτο βοήθειας αναμένεται από το Eurogroup...



Μετά τη συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών στη βάση της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το... τοπίο για το τι αναμένεται από τη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή, στην οποία θα πάρει και το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Έτσι, με την προϋπόθεση πάντα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, καθώς και να αναληφθεί δέσμευση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πιθανότατα η συζήτηση για τις τεχνικές πτυχές του πακέτου και ιδίως για το επίμαχο θέμα της μορφής που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να συνεχιστεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Μπαρόζο: Ελλάδα και ΕΕ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ενδεικτικές των προθέσεων είναι οι τοποθετήσεις των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης, καθώς και για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν και η ΕΕ να κάνει επίσης το ίδιο, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε βέβαιος ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα και την ΕΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Γιούνκερ: «Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει και πολλούς άλλους»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι ένα «βαθύ κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις και θα έθετε σε κίνδυνο και άλλες χώρες.

«Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων, δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά» είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Μπαρνιέ: «Όχι στον εξαναγκασμό των ιδιωτών πιστωτών»

Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις εσωτερικές αγορές, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και πως σε περίπτωση που συμβεί θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.

Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε πως ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδα να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα εκλαμβανόταν ως αναδιάρθρωση, κάτι που δεν συζητείται καν.

Ερωτηθείς για την γαλλογερμανική πρόταση περί συμμετοχής ιδιωτών σε εθελοντική βάση, ο κ. Μπαρνιέ ξεκαθάρισε: «Το να επιβάλλεις μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζεις μια αναδιάρθρωση κι αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».
TANEA


Δεν υπάρχουν σχόλια: